avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Verificare imagini cameră de supraveghere de către ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Verificare imagini cameră de supraveghere de către poliție

Ca urmare a unui accident rutier, am făcut plângere la poliție, solicitând verificarea imaginilor unei camere de supraveghere, imagini care ar putea ajuta la identificarea autorului accidentului, șoferul unui vehicul care m-a lovit și a fugit fără să oprească, eu fiind pe bicicletă.

Ca urmare a plângerii mele, un polițist s-a deplasat la societatea comercială care deține camera de supraveghere. Potrivit relatării telefonice a polițistului către mine, proprietarul acelei societăți i-a comunicat că tocmai s-a întors din excursia de weekend și a constatat că sistemul de supraveghere se defectase între timp, nu înregistra ci doar transmitea imaginile în direct pe un monitor.

Aceasta l-a determinat pe polițist să considere că datoria lui s-a încheiat și a declarat închisă acțiunea demarată în urma plângerii.

Dat fiind că am suspiciuni atât asupra veridicității afirmațiilor proprietarului soietății comerciale, cât și a modului cum a procedat polițistul, aș dori să aflu de la membrii acestei comunități următoarele:

- ce obligație are polițistul în cazul unei plângeri ca a mea? Nu ar fi trebuit să ridice sistemul cu tot cu unitatea de memorie, pentru a verifica imaginile la secția de poliție?
- ce pot face mai departe pentru ca totuși să fie ridicat sistemul cu unitatea de memorie și analizat la secție sau în alt local unde există condiții necesare (monitor etc) ?

Vă mulțumesc!
Ultima modificare: Luni, 12 Februarie 2024
andreiv78, utilizator
Cel mai recent răspuns: Szekely Barna , Consultant asigurari 17:06, 24 Februarie 2024
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
andreiv78 a scris:
... Aceasta l-a determinat pe polițist să considere că datoria lui s-a încheiat și a declarat închisă acțiunea demarată în urma plângerii. ...

Da, discutia in speta dvs este ampla, chiar foarte ampla, desi poate interesul nu este pe masura discutiei.
Bun, hai sa spunem, o discutie de principiu.

De unde ati tras dvs concluzia ca politistul a considerat ca datoria lui s-a incheiat?
Ati primit o hartie? O clasare, ceva? Sau cum ati tras concluzia aceasta?

Ce obligatii are politistul? Are acele obligatii general valabile, si anume sa instrumenteze cazul dvs la fel ca si alte cazuri? Si, sa administraze probele necesare si utile, propuse sau din oficiu, pentru identificarea autorilor si tragerea la raspundere penala. Suna a limbaj de lemn, dar astea sunt „obligatiile”.
Insa, este foarte posibil ca, cel care s-a dus sa solicite inregistrarea video de la proprietarul camerei sa nu fie persoana care instrumenteaza dosarul/politistul judiciarist.
Nu va mai intreb de ce, sau pe ce, anume va bazati cand supuneti ca cele declarate de proprietarul camerei video nu sunt adevarate. Da, poate ca acea persoana minte, poate ca nu vrea sa dea imaginile, sau poate chiar cele spuse sunt adevarate ... Aveti vreo dovada in sens contrar? Daca da, atunci uzitati de ea ...
In supravegherea oricarui dosar penal, se afla un procuror. Deci, dvs puteti formula o cerere de probatorii sau chiar o plangere impotriva politistului, care va fi analizata si solutionata de catre procurorul de caz. Vedeti ce iese.

Sunt situatii in care nu se pot administra probe, da exista si astfel de situatii. (din pacate)

Ca sa fie „ridicat sistemul si analizat cum vreti dvs”, gen perchezitie informatica, este cam mult in opinia mea, si nu cred ca vi se va incuviinta o astfel de cerere. Sau poate ca da. In fine discutia este larga, dupa cum v-am spus de la inceput.

Ca fapt divers. Cate zile de ingrijiri medicale ati avut ? Camera pe casca, dvs nu ati avut ?
Așa mi-a spus polițistul, că a încheiat cazul, dar nu mi-a dat nici o hârtie.

Locuiesc într-o localitate de 5.000 locuitori, nu sunt mulți polițiști la secție, mi s-a spus când am făcut plângerea ce agent se va ocupa de caz, cu el am discutat, deci e același care a solicitat imaginile, cu o întârziere de peste o săptămână, fiindcă nu e de serviciu în fiecare zi, iar proprietarul camerelor de luat vederi fusese și el plecat.

Azi am fost și am vorbit cu proprietarul camerelor de luat vederi (de fapt cu fiul lui) și mi-a repetat aceeași poveste, că aparatul nu ar mai fi înregistrat din decembrie, după crăciun (dar a refuzat să-mi zică o dată exactă). Accidentul a avut loc pe 29 ianuarie iar agentul a reușit să vorbească cu proprietarul abia pe 12 februarie.

Mie mi se pare că proprietarul minte, bănuiesc că s-a uitat el însuși pe imagini și poate o fi văzut mașina care m-a lovit și care posibil aparținea cuiva pe care îl cunoștea, poate chiar client (firma lui se ocupă cu închirierea de mașini agricole iar majoritatea locuitorilor trăiesc din agricultură).

Eu nu am suferit vătămări corporale dar bicicleta e avariată, în bună măsură nefuncțională (nefolosibilă la drum lung, din cauza îndoirii axului anterior al roților) și nu se poate repara fiindcă e un model care nu se găseste în Europa (e un triciclu de adulți pe care l-am comandat online din SUA).


Dacă sunteți amabil, vă rog să-mi spuneți dacă e vreo posibilitate să se deschidă o anchetă (scuzați lipsa mea de cunoștință a termenilor de specialitate) prin care să se verifice totuși ce imagini sunt pe hardul sistemului de supraveghere.

Vă mulțumesc!
Ultima modificare: Luni, 19 Februarie 2024
andreiv78, utilizator
avand in vedere ca nu ati suferit vatamari corporale nu se va incuviinta asa ceva.
Mulțumesc pentru răspuns!
Ati sunat la 112 imediat dupa ce ati fost accidentat?

Alte discuții în legătură

Lovit pe trecerea de pietoni, auto nu a oprit. sorcy3k sorcy3k In timp ce traversam pe culoarea verde o trecere de pietoni, mergand pe langa bicicleta mea, am fost lovit de o masina ce nu mi-a acordat ... (vezi toată discuția)
Eram cu bicicleta în trafic când am fost lovit intenționat de un șofer, care apoi a fugit de la locul accidentului. ce mă sfătuiți să fac? Iustinescu Iustinescu Buna seara. Tocmai ce am ajuns acasa dupa ce am fost lovit intentionat in trafic de un sofer, eu circuland regulamentar. Eu ma aflam cu bicicleta pe partea ... (vezi toată discuția)
Refuz de intocmire a pr.verbal . IonPopescu-B IonPopescu-B Buna ziua. va rog sa-mi spuneti parerea d-voastra . O duduie , soferita , a confundat frana cu acceleratia , a lovit un zid , un cos de gunoi si o femeie ... (vezi toată discuția)