avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare imobil fara teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare imobil fara teren

Sunt chirias al unui imobil ce este construit de o societate (A) pe terenul altei societati (B ) fara un acord scris pentru utilizarea terenului intre cele doua.

Dupa o perioada de 10 ani am negociat achizitia imobilului cu A.

A va vinde dar mi-a precizat ca dreptul de proprietate asupra terenului nu se poate transmite
B nu este interesat vanzarea terenului nici acum si nici in viitor.

Exista riscuri sa raman fara imobil (in sensul demolarii)?

Precizez ca si eu ca si chirias si A si B suntem societati comerciale.
Ultima modificare: Duminică, 15 Martie 2009
PPPP, utilizator
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 00:49, 17 Martie 2009
Veti avea drept de superficie pe toata perioada de existenta a acestui imobil.Aveti grija deci, sa nu-l demolati sau sa nu-l lasati sa se demoleze singur in timp.Verificati si eventualul drept de servitute, la care proprietarul terenului ar putea sa aiba pretentii.(Nu cumva acesta este motivul vanzarii?):foottap:
Dreptul de servitute exista pt. accesul pe aleea din dreptul intrarii in imobil deci nu ar trebui sa fie o problema.

Dreptul de superficie este tacit si nu in forma scrisa (A si B nu au facut contract in urma cu 11-12 ani cand s-a ridicat cladirea de catre A).

Constructia a fost ridicata fara autorizatie de constructie. Societatea B nu a avut de castigat nimic de pe urma acestei constructii in tot acest timp , nemanifestand nici un interes pentru terenul acesta pana la momentul in care a aflat ca voi deveni noul proprietar al constructiei.

In tot acest timp utilitatile (apa, gaz, curent) veneau facturate pe B care le factura drept utilitati lui A si care la randul lui le factura catre noi - cei ce le consumam.

Din moment ce toata parcela de teren se afla in proprietatea lui B iar A nu are autorizatie pt. constructie este exclus un act autentic (datorita lipsei documentatiei cadastrale).

Eu personal m-am gandit la o formula de vanzare - cumparare intre parti dar in lipsa intabularii acestuia in cartea funciara a terenului nu putem sa riscam sa fim demolati de B ?
se pare ca acum catva timp se putea perfecta un contract de vc intre parti perfect legal (nu neaparat autentic) ,daca nu exista si teren , nu stiu daca intre timp nu s-a schimbat legea B-)
Nu cred ca doriti sa cumparati ceva care formal nu exista(constructie neautorizata,neintabulata,pentru care nu se plateste impozit).Ramaneti chirias pana ce vanzatorul va legaliza bunul.
Puteti cumpara constructia si nu e nevoie de act autentic...
Terenul este intabulat?

Alte discuții în legătură

Constructor pe terenul altcuiva. cine e proprietar si cine plateste impozitul? eliza78 eliza78 o societate incheie contract de inchiriere pentru un teren liber de constructii cu o cooperativa. intre timp chiriasul construieste 2 cladiri pe acest ... (vezi toată discuția)
Drept de construire jadzia jadzia Detin terenul si o casa prin uzucapiune de 20 de ani. Stiu ca obtin titlul de proprietate dupa 30 de ani de folosinta dar pana atunci pot construi ceva pe ... (vezi toată discuția)
Proprietate teren cristina1712ct cristina1712ct Buna ziua, Daca pe terenul meu agricol proprietate o persoana si-a pus o cultura abuziv si refuza orice intelegere , care pot fi (exista) consecintele ... (vezi toată discuția)