avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... varsta de pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

varsta de pensionare

Buna ziua,
Ma numesc Damian Georgeta CNP 2570214290458 si sunt din Ploiesti si as avea rugamintea daca se poate sa-mi spuneti care este varsta mea de pensionare in conditiile in care la 01.09.2008 aveam vechime 31 ani 11 luni si 8 zile din care grupa II-a 24 ani 6 luni 13 zile la care se acorda un spor de grupa de 6 ani.
Deci as vrea sa stiu care este varsta maxima standard de pensionare.
Adresa de mail cris7821@yahoo.com. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:14, 4 Februarie 2010
Conform actualelor prevederi legale in domeniu (Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii), data nasterii 02.1957 determina o varsta standard de pensionare de 60 de ani - respectiv in 02.2017 veti putea iesi la pensie pentru limita de varsta - si un stagiu complet de cotizare de 30 de ani.
Avand in vedere ca stagiul dvs. de cotizare depaseste nivelul celui complet prevazut de lege, actuala lege prevede posibilitatea solicitarii unei pensii anticipate partiale cu max. 5 ani inainte de varsta standard de pensionare, respectiv in 02.2012 (pentru pensia anticipata - nu partiala - v-ar trebui si o vechime de peste 40 de ani).
Daca veti dori sa valorificati perioada lucrata in grupa a II-a, respectiv 24 ani, aceasta v-ar aduce o reducere a varstei standard de pensionare de 5,5 ani, adica veti putea iesi la pensie pentru limita de varsta in oct. 2011.
( ambele reduceri - pentru grupa si anticiparea - nu se pot aplica!)
Avand in vedere ca sunteti inca tanara, daca in 2010 practic nu indepliniti conditiile legale in vigoare pentru a solicita o pensie de limita de varsta sau anticipata partiala, va trebui sa urmariti prevederile viitoarei legi a pensiilor, care probabil ca va intra in vigoare din 2011 si pentru ale carei prevederi abia acum vor incepe discutiile in Parlament. Vom vedea cum va fi adoptata !
1. Conform Legii 19/2000, puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstei standard de pensionare, pentru activitate dasfasurata in conditii deosebite de munca, incepand cu august 2011, respectiv la implinirea varstei de 54 ani si 6 luni.
2. Proiectul noii legi a pensiilor, care prevede egalitatea varstei standard de iesire la pensie a femeilor cu barbatii, prevede pentru o persoana de varsta dumneavoastra o varsta standard de 61 de ani.
3. Asa ca s-ar putea sa iesiti la pensie la 55 de ani si 6 luni, inaugust 2012.
4. Tineti aproape de noi sa vedem cum se va aproba legea in Parlament.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indeplinesc conditiile pentru a iesi la pensie? giusca valentina giusca valentina Data nasterii: 10 mai 1956 Vechime in munca 34 ani Grupa a II-a de munca : 17 ani si 4 luni Ce sanse am ca la anul ( 2011) cind voi implini 55 ani sa pot ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata? Doina Elena Doina Elena Nascut in data de 31.08.1951 - barbat vechime totala in munca 39 ani si 6 luni din care: - 2 ani 11 luni 14 zile in grupa a II-a - 85% - 19 ani 3 luni 16 ... (vezi toată discuția)
Varsta de pensionare cris7821 cris7821 Buna ziua, Ma numesc Damian Georgeta CNP 2570214290458 si sunt din Ploiesti si as avea rugamintea daca se poate sa-mi spuneti care este varsta mea de ... (vezi toată discuția)