ma numesc nicu si sunt din BR., in urma cu o zi m-am prezentat la somaj pentru prima viza in carnetul de somaj. Aici in loc sa primesc viza mi s-a oprit carnetul de somaj si mi s-a intins in fata de catre functionarul de la ghiseu repartiti pentru locuri de munca. Mi s-a zis sa le semnez in mod obligatoriu(in dreptul numelui este trecut ca solicit angajare) si sa merg la aceste adrese sa caut aceste firme si de la aceste firme sa aduc confirmare precum ca ma angajeaza sau negatie. M-am prezentat aici si pur si simplu fara nici o discutie in prealabil, deja ma trezesc angajat, doar prin simplul motiv ca respectivul patron are nevoie de oameni la munca. Am mai trecut prin aceleasi experiente si ani in urma, cand am fost pus in aceleasi situatii, nu am primit viza, am fost trimis pentru angajare si angajat dar, cu salariu mizer, program de lucru ce depasea cu mult programul normal de munca cu tot cu orele suplimentare si in urma la toate astea, pierdeam somajul, putini bani care sunt dati de stat. Conditiile la firmele unde eram angajat ulterior erau jalnice. Nu am rezistat decat o luna de zile dupa care eram nevoit sa-mi caut din nou de munca singur la alte firme. Din toate astea de castigat, castigau doar angajatorii, pentru ca daca eu plecam nu mai primeam nici salariul intreg pe luna in care imi desfasurasem activitatea la acea firma, iar angajatorul mergea iar la somaj si primea un nou angajat si tot asa. In decursul unui an un angajator in felul acesta ruleaza un numar mare de someri prin firma respectiva, lui ii merge afacerea iar noi le batem pe la usa si ramanem si fara somaj si fara un loc de munca, pentru ca nici un om normal nu ar rezista la conditile impuse de ei; cum se zice ramanem pe drumuri.
Acum vroiam sa intreb: chiar sunt obligat sa accept orice loc de munca imi este repartizat de cei de la ajofm, doar pentru faptul ca au gasit ei un loc de munca, fara ca sa imi convina si mie?
In codul muncii la capitolul dispozitii generale, este un articol care spune clar ca nu pot fi obligat sa accept un loc de munca daca nu sunt de acord cu acesta, si ca toate persoanele au dreptul la sanse egale.
Chiar sunt obligat, cand mi se intinde la giseu sa semnez fortat asa zisele repartitii pentru intermedierea unui loc de munca, fara sa mi se dea nici un detaliu despre firma unde trebuie sa merg si in ce conditii se va face angajarea si fiind amenintat de catre functionar ca mi se retrage somajul si voi ramane fara nici un venit.
Pe langa toate astea suntem sfidati pe fata, pe langa noi la ghiseu vin si cunostinte din partea celor care-si desfasoara activitatea la ajofm si primesc viza cu usurinta si nu trec prin aceleasi taratamente ca noi oamenii de rand, acestia primi avand dosarele de somaj "aranjate" undeva bine de catre functionari.
Nu exista o legislatie in vigoare, ca la intermedierea unui loc de munca de catre ajofm sa se stie ce obligatii si ce drepturi i se cuvin unui somer si institutiei care face intermedierea, chiar si angajatorului in sine.
Nu stiu nu as mai vrea sa fiu din nou pus pe drumuri sa trec din nou prin aceleeasi intamplari prin care am mai trecut si ani de zile in urma, varog sa ma ajutati in acest sens, sa nu raman iar fara nici un venit.
Cel mai recent răspuns:
Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane
15:50, 10 Februarie 2010