avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am achizitionat recent un apartament de la doi ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am achizitionat recent un apartament de la doi coproprietari, ...

Am achizitionat recent un apartament de la doi coproprietari, ei au intrat in posesia apartamentului prin certificat de legatar(succesiune) conform unui testament autentificat la notar de catre mama lor adoptiva. Defuncta nu a fost niciodata casatorita, parintii ei nu mai sunt in viata, copii naturali nu cred ca avea.
Testamentul a fost autentificat in anul 2017, iar certificatul de legatar s-a intocmit dupa moartea dansei, in anul 2019.
Intrebarea mea este daca eu as prezenta vreun risc, in sensul sa apara vreo ruda mai indepartata de a defunctei si sa atace testamentul sau ceva de tipul acesta.. eu cumparand de buna credinta imobilul as prezenta vreun risc si daca da, care ar fi acela? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 18:57, 19 Ianuarie 2025
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Niciun risc.
Nu orice fel de ruda are dreptul sa "atace" un testament, ci doar moștenitorii rezervatari: soț, părinți și descendenți (copii, nepoți de la copii, strănepoți de la copii etc.) si doar în termen de 3 ani de la decesul testatorului.
Nu exista nici riscul de “atac” al testamentului de catre o alta ruda mai indepartata pe motivul “lipsei de discernamant” a testatorului la momentul autentificarii testamentului? Am inteles ca termenul de prescriptie ar fi de 3 ani de la succesiune sau din momentul cand se ia la cunostiinta despre testament.
Daca ar exista o astfel de posibilitate, cum as putea verifica daca exista vreo astfel de actiune in istanta?
Multumesc!

raluk0207 a scris:

Niciun risc.
Nu orice fel de ruda are dreptul sa "atace" un testament, ci doar moștenitorii rezervatari: soț, părinți și descendenți (copii, nepoți de la copii, strănepoți de la copii etc.) si doar în termen de 3 ani de la decesul testatorului.


Ultima modificare: Duminică, 19 Ianuarie 2025
luigi18, utilizator
Pai pe principiul ăsta, orice act de proprietate ar fi avut, ar fi putut sa fie "atacat" pentru lipsa discernământului transmițătorului.
Persoana respectiva ar trebui sa dovedească ca acum 8 ani, fix în ziua și ora întocmirii testamentului, testatorul nu a avut discernământ.
Pana la proba contrarie, se prezuma ca discernământul testatorului a fost constatat de notarul public care a autentificat testamentul.
Cu privirea la vreo acțiune, puteți cauta pe portalul instanțelor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire testamentara si legala ContSters206169 ContSters206169 am o fituica intitulata \"testament universal\" care cu cateva erori intruneste conditiile testamentului olograf..Adica, cu alte cuvinte e scris semnat, datat ... (vezi toată discuția)
Mostenire - testament făcut de o persoană fără părinți și fără descendenți dana m. (bv) dana m. (bv) Buna ziua. Am o mătușa (sora mamei) pe care o ingrijesc iar aceasta mi-a facut un testament notarial pe locuinta ei si sa o dobindesc dupa decesul ... (vezi toată discuția)
Testament AFANFANA AFANFANA Persoana care -a lasat testamentul notificat la notar a decedat dar nu inainte de a vinde casa si curtea care nu a fost trecuta in testament ,in testament ... (vezi toată discuția)