avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 364 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Banca mi-a cedat creantele. As vrea sa stiu cat de ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Banca mi-a cedat creantele. As vrea sa stiu cat de legal este ceea ce au facut.

Buna ziua! Sper sa-mi raspunda cineva la intrebari. O sa incerc sa explic cat mai bine problema.
In anul 2006 am contractat un credit de nevoi personale in valoare de 4000 lei pe o perioada de 5 ani. Aveam un loc de munca stabil si am achitat ratele la timp pana in momentul cand mi am pierdut locul de munca. Atunci am incetat sa mai achit ratele si am fost contactata de un reprezentant al bancii. I-am explicat situatia si mi s a spus ca trebuie sa achit oricum. intre timp mi-am gasit un loc de munca si am reinceput sa achit ratele cum le achitam si inainte. A ramas o perioada de 7 luni neacoperita dar eram angajata doar part time deci in momentul respectiv nu puteam sa pun toti banii inapoi. Am fost apoi contactata de un reprezentant al unei firme de recuperare care mi a cerut sa pun banii lipsa ( aproape 800 ron ) intr un alt cont, am refuzat sa fac acest lucru si am convins-o pe respectiva doamna ca o sa pun banii in contul meu de la banca respectiva. zis si facut. apoi am continuat sa platesc ratele in contul meu, intelegand de la banca ca nu mi a fost declarat creditul scadent.
toate bune si frumoase pana cand am ramas din nou fara loc de munca... pe o perioada de vreo 2 ani :( am achitat din rate cum am putut dar timp de un an jumatete nu am achitat nimic. in acest timp am vorbit cu un reprezentant al bancii care a fost foarte intelegator dar mi a spus ca nu poate sa ma tina prea mult pana sa inainteze dosarul la recuperatori. eu prin chestia asta intelegeam ca banca va incerca recuperarea datoriei dar ceea ce s-a intamplat a fost ca banca a cedat creantele unei alte firme care, aceasta, la randul ei a cedat creantele unei firme specializata pe recuperarea de datorii. si de atunci eu vorbesc cu repezentantii firmei la telefon. tin sa precizez ca acestia din urma se poarta mult mai putin profesional decat banca.
de curand am reusit sa obtin un loc de munca stabil :D si am decis sa gasesc o modalitate de a-mi achita datoriile asa ca i-am sunat pe cei de la firma de recuperare si le am cerut explicatii. ei mi au spus ca creanta a fost vanduta si ca banii trebuie sa ii pun in contul lor cat mai curand. desi creditul a fost declarat scadent au spus ca pot pune timp de cateva luni 200 de lei in cont apoi restul sumei. Datorita faptului ca nu am achitat de mult s au acumulat penalizari si acum suma depaseste 3000 lei ceea ce pentru mine e o suma destul de mare. le am spus ca sunt dispusa sa incerc sa imi achit creditul dar o voi face in contul meu din banca, nu intr un cont de al lor... sa fim seriosi nu am nici un contract cu aceasta firma si la urma urmelor pot sa le dau banii si sa nu scap de datorie... ca doar traim in Romania. ei mi au spus ca acest lucru nu se poate si ca nu mai am nici o treaba cu banca. asa ca m am dus la banca unde mi au spus, intr-adevar ca nu mai am nici o datorie la ei. de atunci am recitit contractul de vreo 10 ori ca sa ma lamuresc cum se poate asa ceva.
in contract nu este specificat ca banca poate vinde creantele. este specificat faptul ca se percep penalizari, ca banca poate declara creditul scadent, ca banca poate lua orice masura legala in vederea recuperarii datoriei... dar nu e specificat nimic de vre un tertz in contul caruia sa depun banii.
este adevarat ca eu nu mi am respectat conditiile contractuale, vreau sa imi achit datoria ( asa cum se poate ... ma gandeam sa pun in cont 1/3 din salariu, oricum mai mult nu au cum sa ma oblige sa pun si nici nu am bunuri pe numele meu ), problema mea este ca nu cred ca aceasta vanzare de creante este legala fara instiintarea, sau mai mult, fara acordul debitorului, cei de la recuperari spun ca am fost instiintata prin scrisoare, ce i drept mi-am schimbat domiciliul, dar eu le am spus ca trebuiau sa mi trimita recomandata si sa semnez de primire fiindca acolo unde stateam oricum aveam probleme cu posta, iar raspunsul lor a fost ca ei nu sunt obligati sa plateasca aceste cheltuieli. ceea ce e si mai aiurea e ca cei de la banca puteau sa ma sune oricand ( doar am vorbit atata cu ei ) si sa imi spuna sa vin la ei sa imi comunica cesiunea, sau sa ma puna sa semnez.
parerea mea este ca, legal vorbind, nu am obligatia de a achita creditul in contul recuperatorilor, spun asta pentru ca in contractul pe care l am semnat in momentul creditarii sunt trecute ca parti ale contractului banca si eu, apoi in anexa la contract ( cea cu desfasurarea ratelor ) este trecut contul de pe numele meu, cont in care trebuiau platite ratele, in contract nu este specificat absolut nimic despre cedarea de creante nici in conditiile particulare nici in conditiile generale, cand consilierul de credite mi-a explicat contractul nu a precizat nici macar in gluma aceasta posibilitate. Din pacate nu cunosc legea, desi am incercat sa ma informez, asa ca v-as ruga sa ma ajutati sa inteleg daca este legala actiunea lor, daca nu stiti cum, as vrea sa stiu macar carei autoritati sa ma adresez, sunt sigura ca statul pune la dispozitie consiliere juridica gratuita, sau o modalitate de informare ca doar exista o legea care spune ca publicul are dreptul la acces liber la informare.
Eu va multumesc oricum pentru timp. :)
da, este legal ceea ce au facut.. dar va sugerez sa va duceti mai intai la banca sa verificati daca e adevarat ceea ce sustin pers de la firma de recuperari creante. daca da, trebuie sa va duceti la firma respectiva si sa cereti esalonarea datoriei cel putin asa cum a fost la banca ca sa puteti plati. va doresc succes in demersurile dvs
Multumesc pentru raspuns, mai ales pentru promtiudine :) am fost la o sucursala mica a bancii, maine ma duc la sediul, dar sunt in alt oras decat cel in care am facut creditul, firma de recuperari are sediul in bucuresti si ei insista ca toate discutiile sa aiba loc via e mail, telefon sau fax sau sa ma duc eu la sediul lor in bucuresti... din pacate nu pot face acest lucru. data fiind situatia, daca banca imi confirma cele spuse de firma de recuperari, eu cum ma pot asigura de faptul ca suma nu o va depasi pe cea legal contractuala, adica cum stiu ca nu maresc penalizarile sau adauga comisiuoane, si cum pot fi sigura ca banii mei au destinatia pretinsa? banuiesc ca un contract via fax nu e acelas lucru cu un original... si chiar asa e legea romaneasca? sa ii datorez bani vecinei de la 2 dar sa trebuiasca sa ii dau vecinei de la 4?
oricum va multumesc pentru raspuns sper sa iasa bine :)
Pei daca vecina de la 2 vinde datoria catre vecina de la 4 atunci din pacate veti avea de platit catre vecina de la 4 evident daca se foloseste un cadru institutinalizat si legal , mai jos am postat si cea ce s-a intamplat in cazul dvs.

Si acum argumentatia juridica :

Cesiunea de creante este expres reglementata de codul civil Art. 1392, C. civ. 903, 1325, 1744, L 99/1999 si ar mai fi cateva art + legi dar care nu stau acum sa le insir ca ar dura ceva :))
Ideia este ca banca in momentul in care ati inregistrat intarzieri au declarat scadent creditul si astfel creanta au vanduto , prin contract le-ati dat voie sa cedeze creanta , cititi va rog toate clauzele contrctuale si veti vede ca exista acordul dvs, L58/1998 - legea bancara - prevede ca o banca isi poate cesiona creantele .
Atentie va rog ca nu aveau voie sa cedeze contractul atat timp cat era in derulare si dvs aveati ratle la zi !! S

Schematic situatia se prezinta in felul urmator :

Contract bancar> intarzieri la plata> declararea scadent anticipat a creditului> cesiunea creantei.

Cam asta a fost situatia dvs generata de lipsa de platii.

Cesiune de creanta devine opozabila tertilor inclusiv debitorului cedat odata cu inscrierea cesiuni la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare , atentie la articolele din L 99/1999 in care se specifica clar ca nu mai este necesara instintarea debitorului cedat printr-un executor judecatoresc. In acest moment orice forma de instintare este suficienta pentru a deveni opozabila cesiunea.

Va rog sa retineti ca este prevazut in mod expres " ca intre cesiunea notificata si cesiunea inregstrata la arhiva va prima cesiunea inregistrata "

Cu privire la notificarea dvs , atata timp cat dvs nu mai locuiti la adresa de unde stiti ca nu v-au trimis o notificare prin posta cu confirmare de primire ??? Daca au trimis-o , la cutia de scrisorii a venit recipisa care va chema la posta si dvs nu v-ati dusa sa o ridicati ??? Obligatia de a face a respectivei firme a fost indeplinita prin trimieterea notificarii la adresa dvs legala din acea perioada adresa pe care ar fi trebuit sa o comunicati in scris in termen de 5 zile ( asa cum prevede contractul) faptul ca nu a ajuns fizic la dvs nu e din culpa respectivului creditor ci din culpa exclusiva a dvs. In momentul in care nu ati instintat banca ca v-ati schimbat domiciliu ( asa cum ati semnat sa faceti) din acel moment sunteti in culpa !!

Despre executare am mai scris aici pe forum eventual puteti sa verificati , ideia e ca aceasta executare poate dura ff mult timp de ordinul zecilor de ani astfel incat va trebui sa aveti grije sa nu aveti bunuri ( atentie ca daca veti dobandi bunuri in urma unei casatorii si sunt bunuri comune pot fi executate)

Stiu ca e destul de greu de inteles situatia asta cu cesiunile de creante dar cam asta e situatia si din pacate ce ace e legal e legal nu putem discuta contrariu.

cu stima

Ultima modificare: Joi, 11 Februarie 2010
ContSters127212, utilizator
Buna ziua,
Cred ca avem de-a face cu aceeasi firma de recuperare ceva cu EOS ..... cu adevarat si mie mi-au parut cam lipsiti de profesionalism .... mult noroc in demersurile tale, eu nu sunt avocat, jurist sau alte cele, deci nu pot sa-ti spun mai multe decat multa bafta si atentie in ceea ce faci.
Firma care a cesionat creantele conteaza prea putin , toate firmele de recuperare cesioneaza creante , procedura juridica prin care se cesioneaza creantele, publicitatea creantelor pentru opozabilitate asta e cea ce conteaza, aici trebuie facute verificari, astfel sa nu se produca abuzuri si incalcari ale legislatiei.

Intradevar majoritatea creantelor sunt cesionate de eos, asta pentru ca ei au puterea financiara sa si cumpere aceste credite , dar repet intrebarea ca si raspunsul meu tin de procedura juridica prin care se cesioneaza aceste creante.

cu stima,
Ultima modificare: Joi, 11 Februarie 2010
ContSters127212, utilizator

Alte discuții în legătură

Recuperator eos ksi ValentinaGe ValentinaGe In 2014 am avut intarzieri la plata creditului bancar si astfel dosarul meu s-a plimbat de cateva ori intre banca si EOS KSI . Din octombrie anul acesta am ... (vezi toată discuția)
Problema cu o firma de recuperare ContSters118932 ContSters118932 Buna Ziua. Sa va spun \"mica\" poveste. Sora mea a facut acum multi ani un credit si dupa aceea,pana in 2008 a facut cateva refinantari,ultima fiind la ... (vezi toată discuția)
Cesionarea creditului de nevoi personale mika21 mika21 Buna ziua, am contractat de la o banca un credit de refinantare pe 10 ani, in 2006, fara giranti si fara garantii. Din 03/ 08 pana in 03/09 nu am avut servici ... (vezi toată discuția)