avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... problema cu o firma de recuperare
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

problema cu o firma de recuperare

Buna Ziua.

Sa va spun "mica" poveste.
Sora mea a facut acum multi ani un credit si dupa aceea,pana in 2008 a facut cateva refinantari,ultima fiind la BCR,deci nu a beneficiat de legea noua a creditelor privind dobanzile,asa cum am inteles ca guvernul ar vrea s-o aplice si creditelor dinainte de 2010.Dar asta e alta poveste.Acum.

Ea lucreaza in cadrul armatei si,cum stim cu toti,odata cu taierea salariilor si venitul ei s-a subtiat.A reusit pana anul acesta sa achite ratele lunare catre BCR,ultima data incercand sa faca o refinantare la o alta banca pentru a plati mai putin la rate,insa a fost refuzata pe motiv ca "fiind angajat la stat prezinta risc mare".De atunci n-a mai putut plati rata integral,ci a platit doar....cat a putut.Treaba asta fiind de vreo 3 luni.

Acum aflu ca de o luna au inceput sa o sune cei de la EOS.

1 - Daca banca a vandut creanta catre EOS nu ar fi trebuit sa anunte printr-o instiintare scrisa?
2 - EOS nu ar fi trebuit si ei sa anunte tot printr-o instiintare ca a cumparat creanta de la BCR cu toate detaliile?
3 -Datele cu caracter personal...se dau asa...?Evident,nu m-am uitat peste contract sa vad daca "banca isi rezerva dreptul de a vinde o eventuala creanta si folosi datele cu caracter personal" dar am sa ma uit.
4 - Partea nasoala este ca,sora mea refuza sa se intereseze si la BCR si la EOS despre situatia ei,si vrea sa continue sa depuna bani in contul BCR.Pot spune ca nu detine nimic,niciun bun mobil sau imobil,nu are giranti,pe deasupra avea si asigurare la credit.

Astept niste sfaturi.Multumesc.
1-Nu ,banca nu detine aceasta obligatie
2-Unitatea de recuperare nu are aceasta obligatie
Creditorul nu" vinde creanta"ci cesioneaza dreptul sau in favoarea recuperatorului
3-Creditorul ,cu scopul legitim recuperare debit acumulat are obligatia sa puna la dispozitia recuperatorului toate documentele care probeaza suma pentru care se solicita demararea procedurii de recuperare
4-Modalitatea abordata de debitor=sora dvs este in total dezavantaj acesteia,deoarece va intampina dificultati apreciabile,in conditiile in care banca nu mai are pe rolul activ dosarul acesteia de creditare care a fost cesionat recuperatorului,care la randul sau nu va recunoaste sumele virate bancii
Efectele cesiunii de creanta se produc asupra debitorului cedat (adica sora dv.) din momentul notificarii cesiunii prin intermediul executorilor judecatoresti sau al acceptarii prin act autentic sau sub semnatura privata de catre sora dv. Pana atunci, ea poate plati in continuare ratele la BCR pentru ca nu i s-a comunicat in mod oficial cesiunea, iar ea poate s-o ignore. Cu toate acestea, metoda mi se pare destul de contraproductiva si va duce cu siguranta la complicarea spetei, daca se va ajunge la recuperarea sumelor in instanta, asa ca cel mai inteligent lucru pe care il poate face sora dv este sa se duca la BCR si sa se intereseze in legatura cu aceasta cesiune.
Aceasta "cesionare" este de fapt tot un fel de vanzare din cate am inteles eu,pentru ca banca "cesioneaza" o datorie pe o anumita suma de bani.Gresesc?

Totusi,cred ca "datornicul" are dreptul sa stie ce se intampla,de aceea m-am gandit la acele instiintari scrise.

Asigurarea pe credit care o avea,ce rol joaca acum ca e cesionata datoria catre EOS?
1-Nu ,banca nu detine aceasta obligatie
O obligatie nu poate fi detinuta, o obligatie iti poate reveni, eventual.

Dle, cesiunea trebuie notificata debitorului cedat, doar din momentul notificarii trebuie sa faca plata cesionarului.
2-Unitatea de recuperare nu are aceasta obligatie
De unde ati scos denumirea asta? Unitatea asta doar trimite notificari. Asta nu e o activitate de recuperare.

3-Creditorul ,cu scopul legitim recuperare debit acumulat are obligatia sa puna la dispozitia recuperatorului toate documentele care probeaza suma pentru care se solicita demararea procedurii de recuperare

e vorba de recuperare credit/creanta. debitul e al debitorului. V-am tot spuna, dar ma ignorati in mod inocet.

4-Modalitatea abordata de debitor=sora dvs este in total dezavantaj acesteia,deoarece va intampina dificultati apreciabile,in conditiile in care banca nu mai are pe rolul activ dosarul acesteia de creditare care a fost cesionat recuperatorului,care la randul sau nu va recunoaste sumele virate bancii


Bancile au contracte cu astfel de societati care trimit sms-uri sau dau telefoane atunci cand clientii intarzie cu plata. Asta nu inseamna nici macar ca au declarat scadenta anticipata, cu atat mai putin ca au cesionat creditul.


Domnule, e posibil sa nu fie cesionata creanta. Daca e cesionata, evident ca si datele personale sunt date cesionarului, caruia ii revine aceeasi obligatie de confidentialitate pe care o avea si banca.
Trebuie sa luati legatura cu banca, pentru a afla situatia exacta.

Oricum, BCR nu cesioneaza la EOS KSI, au propria lor societate, de aceea sunt aproape sigur ca sunt doar notificari contractuale, uzuale in caz de intarziere la plata.
Succes,
Ultima modificare: Vineri, 17 August 2012
gi-jane2, moderator
pai tocmai ce am primit azi instiintarea de la Eos.

Rolul EOS KSI - Clientul nostru BCR ne-a imputernicit sa luam toate masurile legale pentru achitarea sumei pe care o datorati.
Si subliniat,adica asa - Rolul nostru este de a va oferi consultanta necesara pentru gasirea elei mai bune solutii de plata

Studiul cazului - Aceasta este o incercare de rezolvare amiabila a dosarului cauzat de neplata datoriei dumneavoastra.
Daca achitati in 48 de ore de la primirea acestei instiintari,evitati actiuni ulterioare ce presupun costuri suplimentare)penalizari de intarziere recalculate si alte cheltuieli)

Deci,este copiat dupa instiintare tot.Acum.

Cand s-a propus bancii alta intelegere,o rezolvare amiabila,convenabila pt ambele parti,banca a refuzat sa stea de vorba.Pai cum sa renunte camatarii astia legali la comisioanele si dobanzile pe care le iau?Nu-i nimic,mai asteptam putin pana ce guvernul va emite ordonanta privind creditele de dinainte de 2010 si suma va scadea instant la cel putin jumatate.

Deci,per ansamblu,rolul Eos este unul de....catzei afiliati BCR,primesc si ei o bucatzica minuscula de carnitza din "marele les".Deci,datoria este tot la BCR,inca se poate plati la BCR,atat cat permite situatia,N-au decat sa latre cat vor.

Alte discuții în legătură

Buna seara am fost executat silit de bt, mi se retine din salariu, ... aetnip aetnip Buna seara am fost executat silit de BT, mi se retine din salariu, dar de un an ma tot suna cei de la EOS si -mi spun ca mi-a fost cesionata creanta si imi ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna "a prescrie o datorie"? d5b d5b Buna,numele meu este Dan ,am un credit la BCR de vreo 2 ani si jumatate,am platit la timp vreo 9 luni dupa care nu am mai reusit sa le platesc rata lunara.Ieri ... (vezi toată discuția)
Executare silita marusca marusca Ma aflu in urmatoarea situatie.In 2004 am luat un credit de nevoi personale cu scadenta in 2007. Deoarece nu plateam ratele la timp in 2008 banca cesioneaza ... (vezi toată discuția)