avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Bună ziua! Eu am fost angajat în România câțiva ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Bună ziua! Eu am fost angajat în România câțiva ani, apoi ...

Bună ziua! Eu am fost angajat în România câțiva ani , apoi am făcut contract cu casa de pensii și am plătit în continuare contribuția la pensie, pentru salariul minim . Până acum am acumulat peste 15 ani de contribuție minima: Când voi împlini vârsta de pensionare, va avea vreun efect asupra calculului pensiei dacă plătesc în continuare contribuția minima, sau dacă mă opresc acum din a plăti ? Mă gândesc ca dacă am contribuit minim, clar voi avea pensia minima . Mai are rost să plătesc în continuare minim ?
Ultima modificare: Marți, 4 Martie 2025
danielcioca, utilizator
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 13:19, 5 Martie 2025
Dvs decideti daca mai paltiti sau nu , fiind asigurat la minim, veti primi indemnizatia sociala (sau cum se spune pensia minima).

Cornel Vasile a scris:

Dvs decideti daca mai paltiti sau nu , fiind asigurat la minim, veti primi indemnizatia sociala (sau cum se spune pensia minima).

Va mulțumesc ! Asta era întrebarea… dacă mai plătesc în continuare contribuția minima până la vârsta de pensionare , voi lua mai mult decât minimul pensiei? Dacă nu mai plătesc deloc de acum încolo , sigur voi lua minim
Daca munciti in afara tarii si veti solicita si acolo pensie , nu veti primi pensia minima din tara , ci strict pensia rezultata din calcule pentru anii cotizati . Pentru cotizatia la salariul minim , se obtine cam 0,5 puncte de pensie pe an . Mai aveti in vedere ca , daca mai aveti multi ani pana la 65 , nu puteti sti daca aceasta lege a pensiilor ( 360/2023 ) va mai fi in vigoare , sau va aparea alta , cu alte prevederi . Legea 19/2000 a fost in vigoare 10 ani , urmatoarea - 263/2010 - 14 ani .
Ultima modificare: Miercuri, 5 Martie 2025
CHKa, utilizator

CHKa a scris:

Daca munciti in afara tarii si veti solicita si acolo pensie , nu veti primi pensia minima din tara , ci strict pensia rezultata din calcule pentru anii cotizati . Pentru cotizatia la salariul minim , se obtine cam 0,5 puncte de pensie pe an . Mai aveti in vedere ca , daca mai aveti multi ani pana la 65 , nu puteti sti daca aceasta lege a pensiilor ( 360/2023 ) va mai fi in vigoare , sau va aparea alta , cu alte prevederi . Legea 19/2000 a fost in vigoare 10 ani , urmatoarea - 263/2010 - 14 ani .

Deci dvs ce ați face in locul meu? Ați da în continuare la stat? Sau ați pune într-o pensie privata să luați ceva în plus fata de minimul de la stat ?!
Chiar nu stiu ce e mai bine , credeti-ma … Oricum , daca lucrati si afara , stagiile de cotizare se cumuleaza ( numai ca perioade , nu si ca bani ) , tot va trebui sa vi se plateasca o pensie pentru contributia platita in tara . La pensiile private , practic , nu aveti decat fondul pe care l-ati strans , cu putin in plus , daca fondul la care contribuiti are investitii inteligente si - prin urmare - randament bun . Acum , daca ma gandesc , eu as achizitiona titluri de stat din Romania , e o foarte buna investitie pe termen lung .
Ultima modificare: Miercuri, 5 Martie 2025
CHKa, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum ajung pensionar fara a fi angajat ? stef_56 stef_56 unde pot plati o cotizatie si cat minim in asa fel incat peste ani sa beneficiez de o pensie ? cotizez la casa de pensii ? (vezi toată discuția)
Pensie privata pikii12 pikii12 buna ziua.am pensie privata obligatorie si pensie facultativa pilonul2...care dintre cele doua pensii o afecteaza pe cea de la stat?eu o sa ies la pensie cam ... (vezi toată discuția)
Pensie platita anticipat Srb Srb Buna ziua, Momentan in Romania am cotizat circa 10 ani la pensie. Se poate plati anticipat la casa de pensii sau in alta parte suma minima pe perioada ... (vezi toată discuția)