Buna seara!Mă adresez dvs cu o problema legata de locul de munca,încercând să înțeleg dacă este normal și mai presus de asta legal și cam ce am putea face(eu și colegii care suntem afectați)
Lucrez într-o fabrică cu aproximativ 700-800 de angajați.Postul meu de lucru este legat de un alt post de lucru, suntem pe tura cate 2 băieți și lucram in 3 ture(unul pe un post de lucru ,altul pe celălalt post de lucru),am colaborat sa zic asa,de când s-a deschis fabrica,este vorba de 2 utilaje unul mai complex care trebuie supravegheat in permanenta iar eu la un utilaj nu foarte complex dar periculos(lucrează sub presiune de aer și temperatura mare)care de asemenea in mod normal trebuie supravegheat.De câteva luni celor de la postul meu de lucru ni s-a pus o sarcina în plus,un alt post de lucru(secundar)dar la care trebuie să stăm in permanenta și nu putem supraveghea utilajul principal pe care lucram și pe care îl avem în fișa postului.Se fac foarte mari presiuni asupra noastră în legătură cu postul de lucru secundar,se insista și suntem amenintati să tragem tare acolo.De săptămâna viitoare vor sa ne lase cate o persoana pe tura pe cele 2 utilaje principale.Toate lucrurile astea au început acum câteva luni de când s-a schimbat conducerea și au pus un "inginer" sef(care nu are nici măcar facultatea terminată și aia oricum o face la FR) și vrea să își arate mușchii și să se pună bine pe lângă șefii mai mari.Mentionez că fiecare din posturile de lucru de care vorbesc,3 la număr prevede cate un lucrător.Este legal și normal ce fac "inginerul" sef și inginerul de producție?Ce putem face(eu și ceilalți 5 colegi) în privința asta?
Legat de supravegherea echipamentelor tehnice in discutie, ce prevad instructiunile proprii ssm de exploatare a acestora ?
In organigrama firmei, pentru respectivele utilaje, cum sunt prevazuti lucratorii ca numar ?
Ce mentiuni se fac in materialul cu riscuri profesionale existent pentru locul de munca, cu referire la supravegherea acestor echipamente tehnice ?
Toate cerintele de mai sus sunt de competenta si in obligatia legala a angajatorului.
Referitor la supravegherea echipamentelor tehnice respective, compartimentul de normarea muncii din cadrul firmei trebuie sa aiba mentiuni clare privind timpul efectiv de supraveghere pentru fiecare in parte.
Dupa caz, puteti sesiza ITM, in scris, cu nr. de inregistrare/ data.
Codul Muncii
Art. 40
(1) Angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi:
....
b) sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii;
c) sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor
....
Asadar, angajatorul dreptul de a stabili organizarea și funcționarea unității, de a stabili atribuțiile corespunzătoare fiecărui salariat și de a da dispoziții cu caracter obligatoriu pentru salariat, dar în condițiile legii și sub rezerva legalității
1. In practica judiciară pot fi identificate diverse solutii cu privire la acest aspect :
„Dacă nu se modifică natura muncii prestate, schimbarea atribuţiilor postului prin modificarea fişei de post nu constituie o modificare a contractului individual de muncă. Păstrarea denumirii funcţiei, însoţită de adăugarea unor atribuţii noi celor iniţial stabilite prin fişa postului, care au o altă natură şi corespund în fapt unei funcţii, are semnificaţia modificării unui element esenţial al contractului individual de muncă, şi anume felul muncii. În acest caz, este necesară încheierea unui act adiţional la contractul individual de muncă în condiţiile art. 41 alin. (1) şi (3) C. muncii ( C. Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 1709/R/2009)".
„Modificarea atribuţiilor din fişa postului nu are semnificaţia unei modificări a contractului individual de muncă potrivit art. 41 C. muncii (...), dacă nu s-a ajuns prin aceasta la un alt specific al funcţiei salariatului. Dacă încredinţarea unor sarcini suplimentare prin fişa de post nu constituie o modificare a felului muncii, cu atât mai mult, retragerea unei sarcini nu poate constitui o astfel de modificare." (Curtea de Apel Constanţa, secţia civilă, minori şi familie, litigii de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 214/CM/2008)
"In principiu, nu constituie o modificare a contractului individual de muncă schimbarea atribuţiilor postului, dar numai dacă nu se modifică natura muncii.
Păstrarea denumirii funcţiei, însoţită de adăugarea unor atribuţii noi celor iniţial stabilite prin fişa postului, care au o altă natură şi corespund, în fapt, unei funcţii cu un alt specific, are semnificaţia modificării unui element esenţial al contractului individual de muncă, şi anume felul muncii.(C.A. Bucureşti, Secţia a Vll-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 1709/R din 18 martie 2009, nepublicată).
2. Puteti ataca in instanta decizia de modificare a fisei postului.