avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... În cazul unui contract de vânzare-cumpărare, în ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

În cazul unui contract de vânzare-cumpărare, în care cumpărătorii ...

[n cazul unui contract de vânzare-cumpărare, în care cumpărătorii sunt reprezentați de trei persoane aflate în grad de rudenie de gradul I pe linie directă (părinți, respectiv copil), astfel: părinții uzufructuarii - beneficiarii unui uzufruct viager, respectiv copilul - nud proprietar, ce drepturi și obligații s-ar stabili între aceste două categorii de cumpărători, anume: între uzufrctuarii viageri și nudul proprietar? Menționez că în cadrul contractului de vânzare-cumpărare al imobilului, este menționat expres ca și clauză contractuală, aspectul că nici uzufructuarii și nici nudul proprietar nu pot să: vândă, greveze cu orice fel de sarcini sau garanții imobilul ce a făcut obiectul vânzării cu pricina. De asemenea, din punct de vedere faptic, de mai mulți ani, nudul proprietar locuiește în imobilul în cauză și se comportă ca un proprietar de deplin drept (locuiește în și astfel folosește în mod continuu imobilul în cauză, efectuează reparațiile curente și întreținerea regulată a imobilului, respectiv plătește facturile de utilități) cu acordul și implicit deplina cunoștință a uzufructuarilor,care doar vin în vizite pentru căteva zile doar ca să locuiască în imobilul respectiv.

Date fiind aceste particularități ale speței, întrebarea ar fi următoarea: deși această situație este menționată expres în contractul de vânzare-cumpărare ca fiind una de: nudă-propritate - uzufruct viager, având în vedere că nu se respectă esența uzufructului viager, situația în cauză poate fi calificată în raport de realitate, drept: un drept de proprietate exercitat de nudul proprietar ca proprietar deplin ce recunoaște + un drept de folosință partajată (de ex:. 1/2 din totalul folosinței etc.) în favoarea uzufructuarilor viageri care de fapt sunt în realitate niște titulari ai unor drepturi de folosință partajată(posesie și folosință) viageră a imobilului în cauză?

În eventualitatea unui răspuns afirmativ, cum ar putea fi operată recalificarea juridică a calităților celor trei cumpărători - grupați în două categorii din contractul de vânzare-cumpărare?

Vă mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 12:00, 13 Martie 2025
De ce sa fie recalificata denumirea părților?
Uzufructuarii stau în imobil și sunt titularii dreptului de folosinta.
Legea nu interzice ca ei sa locuiască împreună cu nudul proprietar, dacă sunt de acord.
La fel și eventualele modificări asupra imobilului.
Dacă si-au exprimat acordul, actul este valabil.
Este exact invers. Uzufructuarii nu stau în imobil, decât sporadic și în formă discontinuă.
Nu am ridicat problema interdicției cu pricina. Evident ca modificările asupra imobilului se pot face doar prin voința nudului proprietar și fără acordul uzufructuarilor, dacă nu împiedică nu nimic exercitarea drepturilor lor de uzufruct.
Evident că actul s-a încheiat prin exprimarea și întâlnirea concordantă a voințelor lor ca părți contractuale.
Eu nu mă refer la validitatea actului de vânzare-cumpărare, ci la re-interpretarea corectă a acestuia prin re-calificarea părților sale în raport de situația de fapt.
Aceasta din urmă este esența întrebării mele.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dvs sunteți cine? Unul din titulari sau un student sau un curios? Pe forum, nu rezolvam teme, ca idee.
În cazul asta, protagoniștii nu trebuie recalificare, cu fiecare doritor, nu are decât sa își ceara dreptul. Dacă uzufructuarii vin doar în vizita, e dreptul lor, nu au obligația sa stea în casa dacă nu vor. Dacă vor și nu ii lasă, își pot cere dreptul un jnstanta și chiar îl pot evacua pe nud. Ei nu pot fi redefinit, renumiți, au calitatea din contract și gata.
Cel puțin deocamdată ca dacă nu locuiesc acolo, dreptul se stinge prin neuz în 1p ani.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dar care ar fi motivele recalificarii?
De ce? Părțile își îndeplinesc drepturile si obligațiile asa cum figurează în contractul pe care l-au semnat.
Situația de fapt nu schimba cu nimic lucrurile.
Codul civil nu prevede ca drepturile uzufructuarilor sa fie exercitate în mod continuu și neîntrerupt.
El pot folosi bunul chiar și sporadic.
Dacă vin o dată pe an, este ok.
Uzufructul se stinge prin neuz timp de 10 ani. Adică timp de 10 ani, efectiv sa nu fi călcat pe acolo (desigur, aspect care trebuie dovedit).
Si nu înțeleg care este problema de fapt și care este interesul acestei ...recalificari?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de propietate in caz de executare silita... calinoiualexandru calinoiualexandru Titularul unui contract de vanzare-cumparare, pentru un apartament, este fiul,iar mama are dreptul de uzufruct viager, fiul este un derbedeu care a acumulat ... (vezi toată discuția)
Uzufruct plopilor plopilor uzufructarul , se poate casatori ,poate sa refuze propietarului sa locuiasca in acelasi imobil sau poate lasa in folosinta unui posibil ... (vezi toată discuția)
Contract de uzufruct cu vânzare ARKzad ARKzad contractul de uzufruct viager cu vânzare poate fi reziliat de proprietar? (vezi toată discuția)