avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua! Care este diferenta intre reprezentat ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua! Care este diferenta intre reprezentat legal, tutore ...

Buna ziua! Care este diferenta intre reprezentat legal, tutore sau persoana care asigura curatela unui adult incadrat in grad de handicap grav? Va multumesc,
Carmen
Ultima modificare: Joi, 24 Aprilie 2025
micoriza2000, utilizator
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 13:46, 25 Aprilie 2025
Atat tutorele cat si curatorul sunt reprezentanti legali.

Tutorele este cel care reprezinta o persoana pusa sub tutela speciala, exercitand in numele acestuia drepturile civile si cu privire la bunurile sale, sub supravegherea instantei de tutela. Cel pus sub tutela nu are discernamant, nu are deloc capacitate critica in legatura cu faptele si deciziile sale, nu se poate ingriji singur, nu poate administra/dispune de bunurile proprii neavand capacitate psihica.

Curatorul este cel numit pentru o persoana care nu se afla in stare de incapacitate psihica totala, ci pentru o persoana cu o capacitate limitata - de ex o persoana care nu se poate deplasa - urmand sa asiste persoana in cauza la indeplinirea unor acte in legatura cu care bolnavul isi poate exprima liber vointa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curatela. obtinerea curatelei nicu001 nicu001 Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti care sunt pasii de urmat in vederea obtinerii curatelei pentru o persoana majora - 24 ani, cu diagnostic de \\"retardare ... (vezi toată discuția)
Curatelă, interdicție și/sau tutelă? care sunt pașii de urmat în cazul unui bolnav de schizofrenie? andra1299 andra1299 Buna ziua, sora mea a fost diagnosticata cu schizofrenie cronica si este in posesul unui certificat de handicap de tip psihic,grav pe 2 ani.Eu vreau sa fac ... (vezi toată discuția)
Acte necesare unui parinte de copil cu handicap grav,ce a implinit 18 ani lecualex lecualex buna!..va rog sa`mi spuneti,ce acte sunt necesare obtinerii unei curatele mamei,pentru fiica ce a implinit 18 ani si este cu handicap grav.mentionez ca de trei ... (vezi toată discuția)