avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Curatelă, interdicție și/sau tutelă? Care sunt ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Curatelă, interdicție și/sau tutelă? Care sunt pașii de urmat în cazul unui bolnav de schizofrenie?

Buna ziua, sora mea a fost diagnosticata cu schizofrenie cronica si este in posesul unui certificat de handicap de tip psihic,grav pe 2 ani.Eu vreau sa fac cerere sa devin curatorul(tutore),reprezentantul legal al ei.Va ro sa-mi spuneti care sunt pasii de urmat si daca ma poate reprezenta un avocat in absenta mea.Poate altcineva in afara de mine (sora) sa ceara aceste drepturi fara aprobarea mea?Mama,tata sunt morti...
Ultima modificare: Miercuri, 29 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De ce vreți să absentați la un asemenea proces`?
Dacă sora se prezintă în Instanță și cere judecătorului respingerea acțiunii, pe motiv că ea nu dorește să fie pusă nici sub curatelă, și nici interzisă judecătorește`?!
`
Vedeți ce și cum cereți, că a fi CURATOR și a fi TUTORE nu sunt sinonime. Sunt lucruri diferite.
Care este diferenta? Multumesc
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Curatorul este pus cu acceptul persoanei puse sub curatelă cu scopul ai ai reprezenta și apăra interesele, pe când tutorele este persoana pusă pentru a supraveghea, proteja și îngriji un adult fără discernământ, care a fost pus sub interdicție de o Instanță de judecată.
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Schizofrenia (controlata medicamentos) nu este neaparat un diagnostic care sa implice pierderea discernamantului si implicit punerea sub interdictie prin numirea unui tutore.

In functie de starea mentala concreta, de constatarile medicilor si de evolutia lucrurilor se decide daca vorbim de un curator (acolo e necesar consimtamantul bolnavului) sau de un tutore (care sa o reprezinte practic pe cea bolnava in situatiile de zi cu zi).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tutore legal petrescuemil2011 petrescuemil2011 Buna ziua. Va supun atentiei urmatorul caz, o persoana in varsta, bolnava de Parkinson si Alzehimer, cu acte care atesta acest lucru, poate fi reprezentata ... (vezi toată discuția)
Ridicarea pensiei pentru batrani bolnavi de alzheimer cvlad1960 cvlad1960 Buna seara! Va rog sa-mi spuneti care este procedura pentru a ridica pensia tatalui meu care este diagnosticat cu alzheimer si este internat intr-un centru de ... (vezi toată discuția)
Persoana majora pusa sub interdictie NORMIZD NORMIZD As vrea sa stiu daca o persoana majora 4o de ani diagnosticata cu schizofrenie paranoida poate fi pusa sub interdictie.Va multumesc. (vezi toată discuția)