Bună ziua! La o Întreprindere Individuală (cafenea) cum se ține contabilitatea ? Mai exact ce acte trebuie să duc contabilului la sfârșit de lună.
La o Intreprindere Individuala (cafenea) produsele de care am nevoie ,cafea,lapte,pahare,etc ,trebuie să le cumpăr pe firmă?
Vă mulțumesc!
Toate achizițiile de materiale consumabile pe care le-ati exemplificat trebuie sa le faceți numai cu factura pe intreprinderea individuala.
Plata o puteți face în numerar cu chitanta pe intreprinderea individuala sau prin banca dar contul bancar sa fie deschis pe intreprinderea individuala.
La fel contractul de inchiriere spatiu, utilitățile, tot pe intreprinderea individuala.
Va faceți un dosar în care sa strângeți toate documentele legate de intreprinderea individuala, cu toate facturile, chitanțele doveditoare ale platilor, extrasele de cont, incepand cu plățile făcute pentru înregistrarea întreprinderii individuale la registrul comerțului și apoi cele de zi cu zi. Și cu documentele doveditoare ale încasărilor prin casa de marcat.
Contabilitatea unei întreprinderi individuale e mult mai simpla decar la un srl și ați putea să o țineți personal. E vorba sa va completați zilnic registrul jurnal de încasări si plati doar cu documentele doveditoare ale încasărilor și plăților (nu facturi ci chitanțe, extrase de cont) și apoi la începutul anului următor, pentru anul prezent, sa completati o pagina in registrul de evidenta fiscala și declaratia unica pe care s-o depuneți la finanțe.
Dacă nu doriți sa faceți personal aceasta treaba, trebuie sa prezentați unui contabil acest dosar cu aceste acte de care v-am scris.
Cu un contabil trebuie sa incheiati un contract de munca sau un contract de prestari servicii contabile pentru activitatea de câteva ore pe luna cât ii trebuie sa facă lucrarea.
Am găsit un contabil care se va ocupa de această problemă,dar mai am unele nelămuriri. În acest caz jurnalul de încasări îl completez eu sau se ocupă contabilul? Facturile de pe consumabile le predau în fiecare lună contabilului? I-am dat actele de la firmă, stik şi semnatura electronică , mi-a spus că ne vedem la sfârșitul lunii să-i dau rapoartele z ,nimic altceva. Raportul z lunar trebuie făcut,e obligatoriu? Vă mulțumesc pentru disponibilitate şi răbdare!
Contabilul se ocupa de tot. Ii dați totul la final de luna sau mai bune zis in primele zile din iunie pentru luna mai.
Da obligatoriu sa va scoateți la final de luna acel centralizator de la xasa de marcat care dovedește incasarile efective pe care le-ati avut pe acea luna.
E recomandat ca in dosarul respectiv documentele sa fie indosariate in ordine cronologica și dumneavoastra sa va faceți in prealabil un opis cu ce documente contine, opis pe care sa-l pastrati pentru a evita sa nu va piardă ceva din dosar.