avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1739 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Unchiul meu împreună cu soția dansului ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Unchiul meu împreună cu soția dansului au încheiat ...

Buna ziua!
Unchiul meu împreună cu soția dansului au încheiat un contract de vânzare cumpărare al terenului și casei părintești. Ei sunt 5 frați, care înaintea încheierii contractului s-au înțeles la o împărțire egala a sumei de bani provenite din aceasta vanzare. Unchiul si matusa s-au ocupat de toate documentele, numele fraților nu apare pe contract. După primirea banilor,aceștia refuza sa respecte înțelegerea avuta inițial. După ce am reușit sa fac și eu rost de contract am dedus ca Unchiul și mătușa s-au trecut proprietari pe baza "notarii posesiei "in cf , deoarece în contract este menționat faptul ca noul proprietar intra doar în posesia terenului,iar proprietar va deveni dupa trecerea unui termen de 3 ani de la data notarii acestuia în cf. Totodată este menționat in contract ca se vinde posesia faptica a terenului. Care ar fi cea mai buna cale de urmat pentru frații înșelați?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Madalina Pascu , Avocat 22:40, 13 Mai 2025
Buna ziua, sunt necesare mai multe detalii: s-a dezbatut succesiunea de cei 5 frati? Fratele care a vandut a avut procura? S-a facut vreun partaj?Ce fel de contract a incheiat: de vanzare/antecontract? Ar fi bine ca un avocat sa studieze actele pentru ca altfel e posibil sa primiti raspunsuri incomplete/eronate.
Bună ziua!
Multumesc de răspuns!
Succesiunea a fost discutata doar verbal, nu au fost făcute și demersurile juridice, unchiul vânzător fiind cel care a folosit proprietatea. Partaj nu a fost facut, terenul si casa fiind inca pe numele parintilor decedati. Fratele care a vândut nu a avut nicio procura din partea fraților,tocmai din acest motiv suspectez ca a apelat la notarea posesiei pentru ca altfel nu avea cum sa încheie un contract de vânzare cumpărare în care sa se specifice ca cumpărătorul cumpara doar posesia urmând ca peste 3 ani sa dobândească calitatea de proprietar.
Va multumesc!
Trebuie verificat cum a vandut. Mergeti cu actele la un avocat. Nu putea teoretic vinde, practic, trebuie cercetat in baza carui titlu a vandut.
Citez din contract : "subsemnatii vânzători (unchiul si matusa)....vindem cumpărătorilor..... posesia faptica asupra cotei de 1/1 deținută de către noi asupra imobilului situat in (detaliile terenului si nr topo)......împreună cu dreptul de proprietate asupra cotei 1/1 parte asupra construcției existente pe acest teren (descriere și nr CF) posesiei faptica/drept de proprietate asupra imobilului dobândite de către noi ,ca bun comun, sub durata căsătoriei noastre prin lege în baza actului administrativ nr .... emis de Primaria....., act notarial emis de Notar public....... și act normativ 7/13..03.1996 emis de către Parlamentul României, posesia faptica asupra terenului/ drept de proprietate asupra construcției fiind înscrise în CF cu Incheiere nr..... și consimțim ca posesia faptica asupra terenului, respectiv dreptul de proprietate asupra construcției existente pe acesta sa se noteze in favoarea cumpărătorilor....... ca bun comun al acestora ."
În alt paragraf din contract este menționat:"subsemnatii cumpărători........, declaram ca am cumpărat posesia faptica asupra terenului înscris mai sus în condițiile și la prețul menționat in contract ,și suntem de acord în totalitate cu prevederile contractului. De asemenea, declaram ca, cunoaștem situația juridica și de fapt a terenului cumparat (vom dobandii posesia faptica si nu drept de proprietate asupra terenului si cumparam în aceste condiții, solicitând intabularea posesiei faptice asupra acestuia pe numele nostru și în favoarea noastră ca bun comun."
Va mulțumesc încă o data pentru timpul acordat!
Contractul nu se analizeaza fragmentat, clauzele depind unele de altele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. bunicul meu a vandut un teren, dupa care a decedat ... simon1991 simon1991 Buna ziua. Bunicul meu a vandut un teren, dupa care a decedat in 2009. Actele nu erau facute, noul proprietar a venit la bunica, tata si matusa mea in 2010 ... (vezi toată discuția)
Acte necesare vanzare-cumparare casa autogeneral autogeneral Buna ziua. Am o mare rugaminte : In curand, voi cumpara o casa la tara. Ideea e ca nu stiu deloc la ce sa ma astept si nici ce acte sa cer de la vanzator, ca ... (vezi toată discuția)
Anulare contract vanzare-cumparare. buna! tatal meu a decedat acum 20 de ani, fara sa se faca dezbaterea ... MMon MMon Buna! Tataul meu a decedat acum 20 de ani, fara sa se faca dezbaterea succesorala pt niste terenuri apartinand bunicilor. Fratele acestuia (decedat intre timp ... (vezi toată discuția)