avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract "Prima Casa" v1, conditii minimale pt a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract "Prima Casa" v1, conditii minimale pt a fi valabil

Seara buna

Doresc sa prind forma actuala a programului "Prima Casa", cea valabila pentru antecontracte incheiate pana pe 15.02.2010. Asta in scop strict preventiv, intrucat intentionez sa achizitionez o locuinta veche si nu stiu ce modificari va face Guvernul in viitoarea forma a programului.

Problema mea e ca mare parte din suma catre vanzator va veni din vanzarea apartamentului mamei mele (restul prin credit, desigur) si pana la data limita (15.02.2010) sigur acesta nu se va vinde (si nu stiu nici daca se va vinde in timp util, adica astfel ca cel de la care vreau sa cumpar sa nu vanda altcuiva pana atunci). De asemenea nu pot sti daca vreodata voi putea face tranzactia cu vanzatorul de la care vreau sa cumpar, din diverse alte motive.



Astfel ca m-am gandit ca ar fi o idee buna incheierea unui antecontract strict preventiv care sa prinda data de 15.02.2010 si care sa indeplineasca urmatoarele cerinte:
- sa nu oblige practic niciuna dintre parti la un viitor contract de vanzare-cumparare (atat eu cat si vanzatorul sa fim liberi sa incheiem contract de vanzare-cumparare, intre noi sau cu terti);
- sa fie cat mai ieftin (n-ar avea rost sa platesc mult, fiindca nu stiu daca va merita vreodata);
- antecontractul sa se anuleze de la sine la indeplinirea unor clauze ce vor fi specificate in el, de exemplu la o anumita data calendaristica sau la incheierea unui contract de vanzare-cumparare cu un tert;
- fara avans;
- eventual nespecificarea vreunei sume de tranzctionare viitoare.

*** Este posibil asa ceva ? Sau antecontractul trebuie sa indeplineasca niste cerinte minime legale, si care ar fi acelea ?

Am vorbit astazi cu cineva de la un birou notarial si mi s-a spus ca ar trebui sa specific in antecontract datele personale ale vanzatorului si cumparatorului, datele imobilului, pretul tranzactiei. De asemenea sa dau un avans, ca asa se obisnuieste - in cazul meu n-ar avea nici un rost, e avansul obligatoriu ?


HG 29/2010 spune:
Pentru achizitionarea locuintelor pentru care au fost incheiate sau vor fi incheiate antecontracte de vanzare-cumparare in forma autentica sau sub semnatura privata cu data certa pana la 15 februarie 2010 inclusiv, pot fi emise garantii in conditiile normelor de implementare a programului “Prima Casa" in vigoare, cu incadrarea in limita diferentei ramase neutilizate din plafonul alocat pentru anul 2009. Darea de data certa se face potrivit legii.


Mi s-a spus ca antecontractul in forma autentica m-ar costa 0,5% din avans. Asa o fi ? In cazul acesta, avansul poate fi oricat (de mic B-)) ?
Iar pentru forma de act sub semnatura privata cu dare de data certa, mi s-a spus ca pot scrie orice, iar darea de data certa ar costa 100 RON.

M-ar interesa in special un raspuns in legatura cu intrebarea *** de mai sus.


:)Multumesc, din nou.
Ultima modificare: Vineri, 12 Februarie 2010
Chicken, utilizator
Cel mai recent răspuns: Chicken , utilizator 19:03, 14 Februarie 2010
Multumesc, nu mai e nevoie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achiziționare locuință - avans, ulterior plata in rate Dannyytiesto Dannyytiesto Vreau sa cumpăr un apartament iar proprietarul si-a dat acordul sa ii achit un avans pe care îl voi trece intr-un contract făcut între noi și legalizat ... (vezi toată discuția)
Pot solicita o hotarare care sa tina loc de act autentic pentru un imobil cu sarcini notate la cartea funciara aqua regia aqua regia Promisiunea bilaterala de vanzare-cumparare a unui apartament a expirat din cauza unei sarcini la Cartea Funciara . O cale de atac ar fi aceasta hotarare care ... (vezi toată discuția)
Vanzarea unui apartament geaninaemanuela geaninaemanuela Ce valabilitate poate avea in instanta un act de vanzare-cumparare de mana cu semnatura unui martor. Sa cumparat un apartament pe ... (vezi toată discuția)