avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Va specific ca bunicul are 82 de ani, il poate pune ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Va specific ca bunicul are 82 de ani, il poate pune matusa mea ...

Buna seara , avem si noi o situatie . Va rog frumos, daca aveti placerea sa imi raspundeti si mie la aceasta chestiune. Locuiesc in casa bunicului . Fiul acestuia , tatal meu a decedat , acum ramanand sora lui , matusa mea care aceasta este plecata de 30 de ani , casatorita in alta comuna . Bunicul meu inca traieste si totu este inca pe numele lui si al sotiei decedate si ea . Precizez ca nu s a facut succesiunea dupa moartea acesteia . Am vorbit cu matusa mea sa facem actele pentru a devenii eu proprietara , eu fiind nepoata proprietarului de drept si aceasta nu doreste , dandu mi un raspuns asa pe ocolite ca nu doreste sa faca asta . Cum pot proceda sa am dreptul la macar jumatate din proprietate din partea tatalui meu ? Va specific ca bunicul are 82 de ani , il poate pune matusa mea sa ii dea totul ei fara ca eu sa stiu de situatie sau sa fiu de acord tinand cont ca eu sunt nepoata , chiar daca si eu as avea dreptul dupa tatal meu la aceea proprietate ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Mai 2025
Mp1234, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 19:31, 24 Mai 2025
Deocamdată nimeni nu poate face niciun act, fără dezbaterea succesiunii după bunica (pe jumătatea ei. Cealaltă jumătate e a bunicului).
Din jumatatea bunicii, bunicul are 1/4 (adica 1/8, la care se adaugă jumatatea lui, rezultând 5/8)
Iar 3/4 din jumatatea bunicii aveți dvs + mătușa (adica 3/16 fiecare)
Cat privește cota bunicului, dvs nu aveți niciun drept cât timp bunicul trăiește.
Drepturile dvs se nasc în momentul când bunicul închide ochii.
Așadar, răspunsul este da.
Bunicul este liber sa facă ce vrea cu cota lui bunuri, fără a fi nevoie de acordul nimanui.
Nu exista nicio obligație legala de a va înștiința.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Mai 2025
raluk0207, utilizator

raluk0207 a scris:

Dvs nu aveți niciun drept cât timp bunicul trăiește.
Drepturile dvs se nasc în momentul când bunicul închide ochii.
Așadar, răspunsul este da.
Bunicul este liber sa facă ce vrea cu bunurile sale, fără a fi nevoie de acordul nimanui.
Nu exista nicio obligație legala de a va înștiința.

Cand se face succesiunea nu suntem chemate amandoua ? Daca si bunica mea este in actul de proprietate ? Specific ca pe actul de proprietate este bunicul si bunica mea
Am inteles , multumesc

Mp1234 a scris:

Cand se face succesiunea nu suntem chemate amandoua ? Daca si bunica mea este in actul de proprietate ? Specific ca pe actul de proprietate este bunicul si bunica mea

Ba da. La dezbaterea moștenirii sunteți chemați toți 3: bunicul, mătușa și dvs.
Ulterior, fiecare poate face ce vrea cu cota lui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire bic bic ce cota mastenesc dintr-o locuinta daca? am calitatea de nepot,iar bunica a decedat,bunicul vrea sa se dea in intretinere la o nepoata,verisoara mea,partea ... (vezi toată discuția)
Bunica mi-a făcut testament pe toate bunurile ei, dar mai sunt moștenitori în afară de mine. care vor fi cotele în acest caz? maia andrei maia andrei Buna ziua! Bunica mea a fost proprietara unei case bătrânești + 1000 m teren si in câmp are 1 hectar . Bunica mi -a lăsat prin testament toate bunurile ei ... (vezi toată discuția)
Mama decedata inaintea bunicului, bunica in viata, nepoata mosteneste? Lu-Ann Lu-Ann Buna ziua Mama mea a decedat in 2003,divortata, singurul copil fiind eu. Dupa deces, am dezbatut succesiunea-un apartament, ca singur mostenitor, in prezent ... (vezi toată discuția)