avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Bună ziua! In ce conditii ar putea primi mama ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Bună ziua! In ce conditii ar putea primi mama mea,beneficiara ...

Bună ziua! In ce conditii ar putea primi mama mea,beneficiara a unei pensii de 1350 lei, pensia de urmaș in urma decesului tatălui meu? Au fost căsătoriți 61 de ani și tata avea pensia de 2100 lei. Exista varianta in care ar putea renunța la pensia ei și să o primească pe a lui? Precizez că mama primește și o indemnizație de 720 lei, fiind încadrată la grad de handicap grav (boala Parkinson).
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 15:38, 28 Mai 2025
Pensia de urmas este jumatate din pensia decedatului , nu toata pensia acestuia . Depinde care ar fi valoarea pensiei tatalui dvs. calculata pe legea in vigoare astazi . Daca tatal a decedat inainte de sept 2024 , pensia recalculata a dansului ar putea fi mai mare decat incasa cat a fost in viata . Mama poate sa depuna la Casa de Pensii o cerere de acordare a pensiei de urmas , specificand ca opteaza pentru cea mai mare ( pensia proprie sau cea de urmas ) . Oricum , indemnizatia de handicap se incaseaza in paralel cu orice fel de pensie .
Ultima modificare: Miercuri, 28 Mai 2025
CHKa, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Returnare pensie urmas Cristi1970 Cristi1970 Buna ziua, Mama mea in varsta de 61 ani impliniti pe 21 martie, a fost pensionara pe caz de boala 360 si avea pensie de urmas 310 de pe urma tatalui meu. In ... (vezi toată discuția)
Buna ziua!tatal meu a decedat acum 2 ani si mama a optat pentru ... Cami1313 Cami1313 Buna ziua!Tatal meu a decedat acum 2 ani si mama a optat pentru pensia ei..nu cea de urmas.Intrebarea mea este daca se poate recalcula pensia tatalui meu dupa ... (vezi toată discuția)
Tata a decedat la 57 de ani.eu, fiul, pers. cu handicap gr.1 pot beneficia de pensie de urmas? Balaurul Balaurul Tata a decedat la 57 de ani. [b][i]Eu, fiul, pers. cu handicap gr.1 pot beneficia de pensie de urmas?[/i][/b] (Am 33 de ani si ca venit doar idemnizatia de ... (vezi toată discuția)