avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Ocolirea contorului de energie electrică
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Ocolirea contorului de energie electrică

Buna ziua tuturor. Premisă necesară: eu sunt un cetațean italian care s-a căsatorit cu o cetațeancă română cu multă vreme în urmă. Cer anticipat iertare pentru eventualele greșeli, sper să fie puține. Eu mă aflu în prezent în Italia, împreună cu soția mea. Acum câteva zile socrul meu au fost supus unei înspecții de către o echipă de tehnici autorizați în urma căreia a fost descoperită o legatură directă la contorul electric cu scopul de a-l ocoli. Astfel, socrului îi s-a întocmit un proces verbal și este invitat marția viitoare 10 iunie la Sediul Furnizorului de energie electrică. Nu știu dacă scopul invitației este de a cantifica dauna pățită ori altul. Bine, venind la punct, socrul meu în procesul verbal, unde pot fi adăugate eventuale declarații ale titularului punctului de furnizare, neștiind ce să spună pe moment, a declarat explicit că lucrarea a fost făcută de către ginerele său (adică subsemnatul) care locuiește în Italia stabil cu ocazia unei periode de concediu care și-a petrecut-o la el. Eu știam de legatura aceea, și - fiind electrician aici în Italia - o dată (acum multă vreme) am intervenit să o repar din cauza faptului că niște fire se arseseră, dar legatura exista mult de dinainte... Ceea ce vroiam să știu este dacă în situația asta aș putea să am probleme vreodată și, eventual, de care gen. Mulțumesc mult anticipat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu ar strica daca socrul dvs. ar fi insotit de un avocat. In prealabil, sa discutati cu avocatul si sa-i expuneti punctul dvs. de vedere, ca sa stie cum sa abordeze problema. Poate fi vorba de multi bani de plata. Posibil chiar, sa se ajunga in instanta.
Daca dvs. stiati de respectiva legatura (dupa cum recunoasteti) si ati refacut-o doar, fara a o desfiinta, puteti fi considerat in culpa comuna cu socrul dvs. Nu pare a fi o situatie confortabila.
Vă mulțumesc pentru răspunsul. Am înțeles. Dar eu, cum am scris înainte, sunt cetațean italian și locuiesc stabil aici în Italia unde mă aflu și acum, și mă duc la socri numai câte două săptămâni în fiecare an. Deci, ce mi-s-ar putea întâmpla de acum înainte, să primesc o invitație și eu să mă prezint undeva? Sau să fiu invitat la viitoarea sosire în România?
În orice caz, când mi-am dat seamă de șmecheria, ce puteam să fac? I-am zis socrului că ar fi bine să scoată tot, dar el n-a vrut, și vremea a trecut. Până la urmă el este titularul punctului de furnizare, nu eu de sigur... El ar trebui să răspundă.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Iunie 2025
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Poate sa-i faca si dosar penal pentru furt.
E furt cu intentie, e premeditat.

Insa furnizorul are interesul primordial sa-si recupereze prejudiciul.
Ultima modificare: Vineri, 6 Iunie 2025
Dapix, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Faptul că locuiți în Italia și că sunteți cetățean italian nu vă pune la adăpost de o eventuală condamnare penală, având în vedere contribuția dumneavoastră la fapta de furt de curent a socrului (căruia i-ați reparat branșamentul ilegal, după cum singur spuneți). Fiind țări UE, România poate cere extrădarea dumneavoastră. Ar fi bine să discutați cu un avocat.

Alte discuții în legătură

Furt curent de pe proprietate privata gabrieltudor gabrieltudor Am cumparat o locuinta in luna iulie 2015. M-am mutat in locuinta pe 16.08.2015. In data de 20.09.2015 in urma efectuarii unor lucrari de drenaj am descoperit ... (vezi toată discuția)
Necesitatea autorizarii pentru lucrul in instalatii electrice de jt a altor categorii de salariati decat electricieni. DanNic DanNic Buna ziua, Am urmatoarea situatie: Echipa de ingineri de service a firmei efectueaza lucrari de instalare si intretinere echipamente de birotica ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am o problema foarte grava în legătură cu o echipa ... E.daniela17 E.daniela17 Buna ziua, am o problema foarte grava în legătură cu o echipa de electricieni ce au fost plătiți de către mine pentru a schimba instalația veche de ... (vezi toată discuția)