avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Intrebare vechime Am lucrat la 2 firme in ultimii 9 ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Intrebare vechime Am lucrat la 2 firme in ultimii 9 ani. De la ...

Intrebare vechime

Am lucrat la 2 firme in ultimii 9 ani. De la prima firma (6 ani vechime) am plecat dandu-mi demisia, cu preaviz, iar de la a doua firma, ultima (3 ani vechime), am fost concediat cu art 65, alin 1 - motive care nu tin de persoana salariatului.

As dori sa stiu daca beneficiez de somaj si cati ani sunt calculati ca vechime, pentru somaj?

Mentionez ca nu am avut pauza intre joburi si am avut continuitate.

Pentru dosarul de somaj trebuie sa prezint toate adeverintele de munca? si de la locul de munca anterior(6 ani), sau doar de la ultimul(3 ani)?

Nu imi este clar cum se va calcula indeminizatia de somaj.

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:49, 12 Iunie 2025
Beneficiati de somaj.

In temeiul art.39 alin.(1) din Legea nr.76/2002 indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art.17 alin.(1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

Art.39 alin.(2) din Legea nr.76/2002, cu modificările şi completările ulterioare, prevede ca, cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin.(1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, şi este egal cu:
a) valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit.a), la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea, asupra mediei veniturilor care constituie baza de calcul al indemnizaţiei de şomaj pe ultimele 12 luni în care s-a realizat stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

Potrivit art.39 alin.(3) din Legea nr.76/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin.(2) lit.b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de a
Multumesc pentru raspuns!

b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;

Fiindca nu am 10 ani de vechime, voi beneficia de 5% pe o perioada de maxim 9 luni?

Va fi nevoie si de adeverinta de vechime pentru dosarul de somaj de la primul loc de munca sau doar ultimul loc de munca?

Veti beneficia de 5% pe o perioada de maxim 9 luni.

Trebuie aduse adeverinte de vechime de la toate societatile la care ati lucrat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lndemnizatie somaj silvia99 silvia99 pentru a beneficia de indemnizatie de somaj, de ce nu sunt suficiente adeverintele de vechime si stagiul de cotizare pe ultimele 24 luni si se cer toata ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca pentru somaj armina_radu armina_radu buna ziua, am inteles ca pentru o vechime in munca mai mare de 5 ani se mai acorda un 5% in plus la somaj. Va rog sa imi spuneti cum se procedeaza, cer unde am ... (vezi toată discuția)
Care este suma neagu georgeta neagu georgeta cat iau somaj daca salariul anainte de crestere copil era de 945 ron iar dup aceia 2 ani 6mil plus alocatia 2 mil total 8.cat voi lua somaj.multumesc (vezi toată discuția)