avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 166 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... care este suma
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

care este suma

cat iau somaj daca salariul anainte de crestere copil era de 945 ron iar dup aceia 2 ani 6mil plus alocatia 2 mil total 8.cat voi lua somaj.multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:08, 4 Martie 2010
Legat de calcul:
Legea 76/2006 (Legea somajului)

"Art. 39. - (1) Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
*** Perioadele de acordare a indemnizatiei s-au marit cu inca 3 luni fata de cele descrise mai sus.
(2) Cuantumul indemnizatiei de somaj prevazute la alin. (1) este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevazuta la lit. a) la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.
(4) Pentru persoanele care au fost asigurate in baza unui contract de asigurare pentru somaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. (2) lit. b), se va avea in vedere venitul lunar declarat in contractul de asigurare pentru somaj.*

Salariul minim brut pe tara de la 01.01.2009 este 600 lei. Deci inseamna 450 lei, la care se adauga, daca aveti vechimea necesara, procentele de mai sus calculate la media veniturilor din ultimele 12 luni.
Depinde si de vechimea in munca. Vedeti in art.39 din legea 76/2002.
1. Pentru calculul indemnizatiei de somaj se au in vedere 12 luni de cotizare la somaj (cu contract de munca) inainte de CCC pana la 2 ani. Adica perioada de CCC nu este perioada de cotizare la somaj.
2. Va redau din Legea 76/2002:
Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculul indemnizatiei de somaj toni az toni az In calculul indemnizatiei de somaj, conform cu Legea 76/2002 la art.39.-(2) lit b) este vorba de \"media salariului de baza lunar brut pe ultimile 12 luni\" ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie somaj Simona.Teschere Simona.Teschere Cum se calculeaza suma de bani pe care o incasa ca somaj? (vezi toată discuția)
Mod de calcul- ajutor somaj ContSters124416 ContSters124416 Buna ziua, as dori sa ma ajutati in privinta modului de calcul al ajutorului de somaj si sa-mi explicati cum se calculeaza acesta. Va multumesc. (vezi toată discuția)