Bună seara. Am o sora diagnosticata cu schizofrenie paranoida. Este căsătorită și are un băiat de 18 ani. Soțul i-a părăsit de mai multe ori, dar acum e plecat de 6 ani. Ea este internata într-un centru pt pers cu boli psihice. Copilul fiind crescut de o alta sora de-a mea. Soțul ei nu știm unde este acum, dar nu au mai avut interacțiuni, nici cu ea, nici cu copilul de câțiva ani. Noi, ca și familie a ei, doream sa numim o persoana care sa se ocupe de ea, sa fie tutorele ei, dar am înțeles, ca atâta timp cât ea este căsătorită nu se poate face acest lucru. Cum se poate recurge la desfacerea căsătoriei? Având în vedere ca ei nu mai sunt împreună de atâția ani.. Care sunt pașii de parcurs pt numirea unui tutore în cazul ei? Ea are momente în care nu vrea sa coopereze deloc. De ex i s-a făcut buletin și nu dorea sa semneze ca îl scoate. A spus ca sigur sunt alte lucruri scrise acolo și nu vrea sa semneze (etc) nu vroia sa asculte nici de ofiterul de politie... Mulțumesc anticipat pt răspuns!
Are soț și copil major, deci are cine să se ocupe de ea.
Pentru desemnarea unui tutore, soțul/copilul poate apela la Judecătorie cu o acțiune civilă în acest sens.
Doar instanța de judecată dispune punerea sub tutelă specială și desemnează un tutore.