avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1308 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sistare furnizare apa potabila la bloc. Am sa va expun ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sistare furnizare apa potabila la bloc. Am sa va expun concret ...

Sistare furnizare apa potabila la bloc. Am sa va expun concret cazul meu si al vecinilor mei. Locuim pe o scara de bloc, parter+4 etaje, cate 2 apartamente pe nivel. Din 10 apartamente unul a acumulat aproape 8000 lei restante fata de Asociatia de Proprietari, restul achita la zi. Proprietara este plecata de vreo 20 de ani in strainatate, a lasat-o pe mama ei sa locuiasca in acel apartament (femeie fara venituri sau cu ceva minim garantat), s-au certat de la distanta si nu i-a mai trimis bani sa plateasca intretinerea. Noi, proprietarii celorlalte 9 apartamente, ne asteptam oricand sa ramanem fara apa, din cauza datoriei vecinei.Furnizorul de apa vine cu solutia: avem echipa, proiectanti, etc, sa va tragem alte coloane de apa, cu tevi pe casa scarii, cu contracte individuale, cu apometre si robineti montate tot pe casa scarii, de unde pot opri apa cand vor, la ce apartament are debite fata de ei.
E simplu! Nu e asa simplu, avem 2 bai si bucatarie, fiecare apartament, urmeaza a fi sparte si gaurite 9 apartamente. Costurile noii instalatii pe care binevoitorul furnizor ne-o ofera ca solutie sunt chiar mici fata de costurile suplimentare, ale fiecarui proprietar in parte (modificare instalatii apa in 2 bai + 1 bucatarie, reparatii ulterioare, etc), estimam ca vom ajunge sa platim 12000-15000 lei/apartament. Toate astea pentru cca 8000 lei restanta la un apartament. Ne intrebam de ce, de pilda, prevederile Legii 196/2018, Art. 31, alineat (1) nu ar putea fi extinse, eventual coroborate cu cateva drepturi in plus atribuite furnizorilor, asistati de Politie sau Politia Locala. Sau, in baza unui ordin judecatoresc, sa poata intra furnizorul de apa in apartament si sa sigileze robinetii. Nu sa se astepte cu anii pana furnizorul isi va recupera banii, timp in care noi nu vom avea apa sau vom plati total aiurea o gramada de bani ca sa o avem din nou.
Cel mai recent răspuns: florinm. , utilizator 09:59, 10 Iulie 2025
Buna ziua

Din pacate va spun din experienta ca nu trebuia sa lasati ca lucrurile sa ajunga aici.

Legea 196/2018 va da multe drepturi, inclusiv privilegiu general mobiliar. Dar e nevoie de un presedinte/comitet implicat si care sa isi indeplineasca atributiile.

8000 lei nu se aduna in 2-3 luni, problema exista de ceva timp.

Asociația de proprietari, prin președinte, are dreptul de a acționa în instanță proprietarul care se face vinovat de neplata cotelor de contribuție la cheltuielile asociației mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 zile de la afișarea listei, informând membrii asociației prin afișare la avizier.

Desi e posibil ca unele sume sa se fi prescris deja, solutia este ca presedintele sa
1. ceara inscrierea in cartea funciara a apartamentului ipoteca legala pe baza extraselor de pe ultima listă lunară de plată a cotelor de contribuție din care rezultă suma datorată cu titlu de restanță
2. dea in judecata proprietara acelui apartament pentru recuperarea datoriilor.

Pentru datoriile prescrise, buni de plata vor fi toti membrii asociatiei. Vina este exclusiv a presedintelui/comitetului ca nu si-au facut treaba si ca au lasat lucrurile sa ajunga aici.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua , pentru a rezolva situatia este necesara implicarea factorilor de decizie din asociatie . Acea datorie trebuie platita la zi conform contractului .Cum recuperati datoria este alta problema . Singura solutie este recuperarea sumei pe cale judecatoreasca . Dureaza mult pasii insa castigul este garantat . Angajati in actiune un avocat si incepeti demersurile . In timpul procedurii o sa aveti acea suma de bani inainte de a se incheia procesul . Sigur plateste decat sa piarda la licitatie apartamentul . Daca evidenta contabila este bine intocmita , certificata de presedinte , cenzor si administrator dureaza mai putin . Atentie insa ca presedintele sa fie legal ales , cenzorul sa aiba contract si administratorul sa fie atestat si cu contract pentru a nu crea vicii de procedura si termene lungi . Sunt si variante scurte de rezolvare . Incercati medierea cu proprietarul inainte si comunicati direct despre ce se poate intampla la final .
Pentru datoriile prescrise este responsabil si bun de plata presedintele asociatiei care are dreptul, dar mai ales obligatia de a veghea si actiona ca aceste situatii sa nu existe. Locatarii platesc presedintele tocmai pentru aceste exceptii; in conditii normale presedintele doar vegheaza.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Și pe urmă se mai trezește un locatar că nu plătește. Și ce faceți, mai trageți conductă?
Eu cred că aici este vorba de nesimțire, Fata "s-a certat de la distanță" cu mama, a văzut că merge, așteaptă ca datoria să se prescrie, ceilalți locatari "vor găsi o soluție" să nu rămână fără apă. etc.
Trebuie imediat declanșată procedura de recuperare în instanță, care se poate încheia cu scoaterea la licitație a apartamentului. Și să vedeți cum, de îndată ce vine citația, mama și fiica "se reconciliază", și vin cu banii. Numai că la restanțe se vor adăuga cheltuielile de judecată.
Eu zic ca, pentru început, asociația de proprietari să-i trimită o notificare scrisă, cu un termen până la care, dacă nu plătește, urmează să se declanșeze procedura de recuperare în instanță a datoriei. Știți, există o vorbă populară: "nu-i prost cine mâncă șapte pite, e prost cine le dă!"
Ultima modificare: Marți, 8 Iulie 2025
hotumattua, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Restante apa nova iogene iogene asociatia de proprietari poate opri apa rece proprietarilor care refuza sa-si achite cotele de intretinere? (vezi toată discuția)
Apa canal valentina-iosub valentina-iosub Buna ziua, as dori si eu o idee de solutionare a unei probeleme foarte grave. Suntem un grup de locatari de la asociatia 269 din galati care se confrunta cu o ... (vezi toată discuția)
Sistare apa rece geogeorge geogeorge buna ziua, puteti sa-mi spuneti daca este posibil ca asociatia de proprietari sa sisteze furnizarea de apa rece pur si simplu??? o cunostinta a primit in ... (vezi toată discuția)