avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1730 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sistare furnizare apa potabila la bloc. Am sa va expun ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sistare furnizare apa potabila la bloc. Am sa va expun concret ...

Sistare furnizare apa potabila la bloc. Am sa va expun concret cazul meu si al vecinilor mei. Locuim pe o scara de bloc, parter+4 etaje, cate 2 apartamente pe nivel. Din 10 apartamente unul a acumulat aproape 8000 lei restante fata de Asociatia de Proprietari, restul achita la zi. Proprietara este plecata de vreo 20 de ani in strainatate, a lasat-o pe mama ei sa locuiasca in acel apartament (femeie fara venituri sau cu ceva minim garantat), s-au certat de la distanta si nu i-a mai trimis bani sa plateasca intretinerea. Noi, proprietarii celorlalte 9 apartamente, ne asteptam oricand sa ramanem fara apa, din cauza datoriei vecinei.Furnizorul de apa vine cu solutia: avem echipa, proiectanti, etc, sa va tragem alte coloane de apa, cu tevi pe casa scarii, cu contracte individuale, cu apometre si robineti montate tot pe casa scarii, de unde pot opri apa cand vor, la ce apartament are debite fata de ei.
E simplu! Nu e asa simplu, avem 2 bai si bucatarie, fiecare apartament, urmeaza a fi sparte si gaurite 9 apartamente. Costurile noii instalatii pe care binevoitorul furnizor ne-o ofera ca solutie sunt chiar mici fata de costurile suplimentare, ale fiecarui proprietar in parte (modificare instalatii apa in 2 bai + 1 bucatarie, reparatii ulterioare, etc), estimam ca vom ajunge sa platim 12000-15000 lei/apartament. Toate astea pentru cca 8000 lei restanta la un apartament. Ne intrebam de ce, de pilda, prevederile Legii 196/2018, Art. 31, alineat (1) nu ar putea fi extinse, eventual coroborate cu cateva drepturi in plus atribuite furnizorilor, asistati de Politie sau Politia Locala. Sau, in baza unui ordin judecatoresc, sa poata intra furnizorul de apa in apartament si sa sigileze robinetii. Nu sa se astepte cu anii pana furnizorul isi va recupera banii, timp in care noi nu vom avea apa sau vom plati total aiurea o gramada de bani ca sa o avem din nou.
Cel mai recent răspuns: florinm. , utilizator 09:59, 10 Iulie 2025
~ Conținut șters la cerere ~

hotumattua a scris:

Și pe urmă se mai trezește un locatar că nu plătește. Și ce faceți, mai trageți conductă?

Soluția conductelor separate este cea mai elegantă posibil în astfel de situații.
În orașul în care locuiesc, în anul 1997, când s-au desființat fostele asociații de locatari, operatorul economic ce prestează serviciul de furnizare apă potabilă și canalizare a luat măsura de a încheia contracte individuale cu fiecare locatar în parte. În contracte a fost prevăzută de la bun început permisiunea ca locatarii să-și poată monta, dacă vor, apometre individuale. Prima dată s-a permis montarea acestora în interiorul locuințelor, dar, ulterior, au apărut probleme cu locatarii care nu comunicau indexurile de consum reale și nici nu permiteau accesul în locuințe pentru verificarea acestor indexuri. Ca să nu mai zic că unii puneau magneți puternici pe apometre, ca să le stopeze rotirea mecanismului integrator.
Astfel, după mai mulți ani în care au fost nemulțumiri atât din partea locatarilor, cât și din partea operatorului de furnizare a apei potabile, acesta a decis ca la parterul fiecărei scări de bloc să fie montat, pe cheltuiala sa, câte un distribuitor având câte o plecare pentru fiecare apartament. Apometrele s-au montat în acel distribuitor și locatarii și-au tras conducte noi de la distribuitor până în apartamente, pe cheltuiala lor. Cu această ocazie, s-au dezafectat și vechile conducte, care erau, în majoritatea cazurilor, „vai-mama-lor”. Acolo unde nu au existat probleme cu conductele de scurgere, subsolurile au putut fi curățate și sunt întreținute corespunzător.
Ultima modificare: Joi, 10 Iulie 2025
florinm., utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restante apa nova iogene iogene asociatia de proprietari poate opri apa rece proprietarilor care refuza sa-si achite cotele de intretinere? (vezi toată discuția)
Apa canal valentina-iosub valentina-iosub Buna ziua, as dori si eu o idee de solutionare a unei probeleme foarte grave. Suntem un grup de locatari de la asociatia 269 din galati care se confrunta cu o ... (vezi toată discuția)
Sistare apa rece geogeorge geogeorge buna ziua, puteti sa-mi spuneti daca este posibil ca asociatia de proprietari sa sisteze furnizarea de apa rece pur si simplu??? o cunostinta a primit in ... (vezi toată discuția)