avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1755 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Asi dori sa va pun o intrebare.Mama mea a fost ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Asi dori sa va pun o intrebare.Mama mea a fost casatorita cu ...

Asi dori sa va pun o intrebare.Mama mea a fost casatorita cu un barbat care avea un fiu.Sotul ei, inainte de a muri ia donat mamei jumatate din casa si prin testament ia mai lasat un sert ei si un sfert la fiul lui.
Mama mea inainte de a muri a lasa tdonatia de jumatate din casa fratelui meu.Fiu sotului acum 50% sin donatie si 50% din partea de 25% din testament ca sa aiba 62,5% din casa.Are sanse sa cistige daca ne da in judecata sau care e partea care i sar cuveni prin intelegere. Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Trilla , utilizator 15:43, 5 Iulie 2025
Fiul soțului nu are acum decât sfertul lăsat prin testament. Nu are și 50%.
Eu asta înțeleg.

Iar mama are jumătate donată (50%) + sfertul lăsat prin testament (25%).
Deci raportat la întreg, mama are trei sferturi și fiul, un sfert.

Fiul este moștenitor rezervatar și în temeiul legii, i se cuvine jumătate din cota legala.
Cota legală ar fi fost de 3/4, deci rezerva succesorala a fiului este de 3/8.
Cum tatăl i-a lăsat prin testament doar 1/4, înseamnă că i-a fost încălcata rezerva succesorala, iar dacă nu s-au împlinit 3 ani de la decesul tatălui, da, fiul poate solicita reductiunea.
Mltumesc frumos pentru raspuns.Dar el vrea 5/8 si mama a donat si ea donatia deja.Deci cind a murit mama nu avea decit 25% din testament.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
El poate sa vrea. Dar nu are cum sa obțină mai mult decât ii acordă legea.
Iar maximul e 3/8 (rezerva succesorala)
Va multumesc frumos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire chic36 chic36 Tatal meu a decedat acum un an mama fiind in viata . Suntem trei fratii, mama mea doreste sa mi lase mie partea ei de casa . Dupa decesul tatalui nu sa facut ... (vezi toată discuția)
Testament incheiat intre soti adlala adlala Buna dimineata, Va rog sa ma lamuriti intr-un caz legat de un TESTAMENT care s-a incheiat in anul 2008,intre mine si sotul meu neavand copii,ca ne lasam toate ... (vezi toată discuția)
Rezerva succesorala nu va mai depasi jumatate din mostenire romascanu romascanu Art. 1.086. - Rezerva succesorală este partea din bunurile moştenirii la care moştenitorii rezervatari au dreptul în virtutea legii, chiar împotriva ... (vezi toată discuția)