avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Tatal meu a decedat acum un an mama fiind in viata . Suntem trei fratii, mama mea doreste sa mi lase mie partea ei de casa . Dupa decesul tatalui nu sa facut nici o succesiune . Intrebarea mea este cum poate mama mea sa mi dea partea ei . Prin donatie sau testament ?
Cel mai recent răspuns: chic36 , utilizator 18:18, 18 Martie 2014
Daca nu dezbateti succesiunea dupa tata, sa va lase testament ca nu are o cota determinata. Va trebui sa tina cont si de rezerva fratilor.
Apartamentul apartine in cote egale 1/2 parintilor . Este vre o posibilitate sa mi de a mie partea ei fara sa se faca succesiunea ?
In principiu da, sotii au cote egale de proprietate asupra bunului comun dar.....Poate sa mearga la notar si sa va vanda cota sa parte din imobil, insa vedeti ca mama nu are numai "jumatatea ei", cum ziceti dumneavoastra, are jumatatea ei dar si 1/4 din jumatatea tatalui. Din jumatatea tatalui, fiecare aveti dreptul la cate 1/4 şi cei trei frati si mama. Mai bine dezbateti prima data succesiunea tatalui. Astfel, dupa aceea, mama va avea 5/8 din intreg, iar dvs.cei trei frati cate 1/8 fiecare. Dumneavoastra impreuna cu mama veti avea 6/8, iar cei doi frati 2/8 impreuna, adica dumneavoastra si mama veti avea impreuna trei sferturi, iar cei doi frati vor avea impreuna un sfert din intreg apartamentul.Daca va lasa prin testament toata partea ei (inclusiv ce i se cuvine de la tata) fratii vor putea sparge acel testament, pentru ca exista o rezerva succesorala in care nu se poate intra.Testatorul poate lasa averea sa unui singur copil, dar nu pe toata, daca mai are si alti copii, va trebui sa tina cont de cotele acestora.
Apartamentul apartine in cote egale 1/2 parintilor


De unde stiti asta ? Asa scrie pe act ? daca ar fi asa, va poate vinde cat ii apartine. Mi-e teama insa ca nu are o cota determinata.
Daca vreti sa va dea de acum ce are, dezbateti intai succesiunea dupa tata si apoi sa va vanda, daca nu vreti sa dezbateti succesiunea, sa va lase testament.
Care parte anume doriti sa v-o dea mama fara fa dezbata succesiunea? Partea care ii revine dupa sotul ei sau partea pe care o avea oricum, acea jumatate?

Alte discuții în legătură

Succesiune la notar dupa parinti decedati ardeleanu-ion ardeleanu-ion as dori sa deschid o succesiune dupa ambii parinti decedati la interval de 13 ani,am un singur frate si un apartament de impartit as dori sa stiu ce procent ... (vezi toată discuția)
Cea mai buna solutie pentru o impartirea unui apartament. rhad000 rhad000 Buna ziua! Vin cu o problema pe care ma tot framanta zilele astea si vreau sa o rezolv. Este vorba de o mosternire a unui apartament intre bunica mea si de ... (vezi toată discuția)
Mostenire miturusanda miturusanda Nu sunt in relatii bune cu mama mea deoarece am divortat de sotie si vreau sa imi petrec viata cu o alta femeie..Am din casatorie o fetita. Nu am nici un bun ... (vezi toată discuția)