avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, Un unchi al sotiei ne-a propus sa facem cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, Un unchi al sotiei ne-a propus sa facem cu el un contract ...

Buna ziua,
Un unchi al sotiei ne-a propus sa facem cu el un contract de intretinere. Are 67 ani, are o pensie bunicica, se poate intretine si singur, deocamdata. Am studiat tot internetul si am tras cateva concluzii de exemplu ca acest contract se poate incheia pe durata determinata, si ca se poate stipula in contract clauzele de intretinere ca fiind de exemplu: plata cheltuielilor de intretinere a apartamentului, plata achizitiei de lemne pentru incalzire anual, plata medicamentelor in caz de boala, dar:
Sotia a venit cu ideea sa se treaca in contract la intretinator numai ea, adica sa nu mai figurez si eu sotul in acest posibil contract si la intretinut unchiul ei adica actualul proprietar al apartamentului. Ar fi posibil asa ceva ? Ce eventuale consecinte ar putea aparea ?
Cel mai recent răspuns: ibn , utilizator 07:03, 15 Iulie 2025
8 din 9 utilizatori consideră
acest răspuns util
Chiar dacă e trecuta numai soția, întreținerea se prestează din banii comuni (venitul obținut de fiecare soț este bun comun).
Deci și imobilul ce va fi dobândit, va fi tot comun.
Vrea asa, fiindcă are senzația ca acea casa va fi doar a ei. Însă e fals.
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Clauzele de întreținere vizează în general asigurarea de alimente,medicamente,,tratament medical ,înmormântare,obiceiuri creștinești etc.Nu este sub nici o forma un contract care se încheie pe perioada determinata(sau perioada determinata este pe perioada vietii) pt ca nu puteți sa îl încheiați pe 3 ani și apoi intretinutul ajuns în nevoie e abandonat iar inttetinatorul rămâne cu imobilul.Discutati cu un av pt a intelege drepturi,obligații,cum sa dovediți îndeplinirea obligațiilor asumate pt a evita o eventuala rezolutiune etc.Intermetul nu va poate spune ce probleme se ivesc,cum se răzgândesc bătrânii influențați de alte rude.
Se poate și pe durata determinata. (Art.2254 Cod civil)
Ultima modificare: Luni, 14 Iulie 2025
raluk0207, utilizator
2 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cand luati o asemenea hotarare ar trebui sa apreciati ca va fi ingradita libertatea de miscare, va trebui timp afectat pentru asta dupa serviciu. Si apoi sa priviti problema dinamic. Odata cu batranul in cauza veti imbatrani si dumneavoastra, iar nevoile persoanelor in varsta, si neputinta acestora cresc proportional cu varsta. Si nu uitati de mostenitorii persoanei care ar putea sa va streseze prin proces dupa decesul persoanei in cauza. Hotararea e bine sa o luati tinand cont de toate repercusiunile. In rest, tot ce se dobandeste in timpul casatoriei inafara de mosteniri sunt bunuri comune cat persoanele sunt in viata. Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare drept proprietate urmat de testament AdrianJ AdrianJ Buna ziua Va rog a ma ajuta in legatura cu o problema. Este vorba de un unchi (fratele bunicului) care este casatorit de 60 ani cu matusa. Aceasta are o ... (vezi toată discuția)
Reziliere sau cedare contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere Visco Visco Buna seara. Sora mamei tatalui meu, deci matusa, necasatorita, fara copii, locuieste intr-un apartament, impreuna cu alta familie, situatie mostenita de ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare- cumparare cu clauza de intretinere CRETU DANIELA CRETU DANIELA Buna ziua, Am incheiat un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere cu o batrana acum 9 ani -eu si sotul meu.Am stat impreuna 4 ani,dupa care ... (vezi toată discuția)