avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reziliere sau cedare contract de vanzare cumparare cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reziliere sau cedare contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere

Buna seara.
Sora mamei tatalui meu, deci matusa, necasatorita, fara copii, locuieste intr-un apartament, impreuna cu alta familie, situatie mostenita de dinainte de 1989, ea detinand prin cumparare o camera plus dependinte comune si cota indiviza, din patru, cate are intregul apartament, restul fiind proprietatea celeilalte familii.
In urma cu aproape 12 ani, am incheiat cu matusa un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere in care sa stabilit si o suma modica, eu platind aproape jumatate, restul reprezentand obligatia de intretinere. In prezent, nevoile batranei, care a implinit 90 de ani au crescut, avand vederea si auzul reduse la mai putin de 10 procente. Are nevoie de cumparaturi, mancare si ingrijire zilnic, plus medicamente pt numeroasele afectiuni pe care le are orice persoana la aceasta varsta, eu nemaiavand posibilitatea sa-i acopar integral acestea, distanta dintre locuintele noastre fiind si ea un impediment.. Familia copropietara a acelui apartament, este dispusa (declarativ) sa-i acorde ingrijirea de care are nevoie, in schimbul acelei camere, iar eu va intreb, care ar fi cea mai simpla metoda de a trece contractul cu beneficiile si obligatiile de intretinere si ingrijire, catre dansii. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Lucian2014 , utilizator 15:13, 20 Ianuarie 2014
1. Daca matusa este de acord sa i se acorde intretinere de catre alta persoana, puteti incheia un contract de vanzare cu o alta persoana in care sa se stipuleze obligatia acesteia de a o intretine pe matusa dv., avand si acordul in acest sens al matusii.
2. Daca matusa nu este de acord sa fie intretinuta de o alta persoana, acest contract de intretinere fiind incheiat intuituu personae, adica in considerarea persoanei dv., de ruda in care a avut incredere, atunci nu puteti decat sa desfiintati acel contract, astfel incat partile sa revina la situatia anterioara, dv. sa va incasati pretul platit iar matusa sa redevina proprietarul imobilului. Prestatiile periodice acordate intretinutei nu le mai puteti recupera, avand in vederea culpa dv. de a nu-i mai acorda intretinere. ;)
Va multumesc foarte mult pt promptitudine.. Matusa este de acord sa i se acorde intretinere de catre alta persoana. Problema era ca nu stiam daca contractul se poate desfiinta printr-un alt contract la notariat sau este obligatorie o hotarare judecatoresca.
In instanta veti merge numai daca una dintre partile contrctuale nu este de acord cu desfiintarea contractului, astfel ca este necesara in acest caz interventia instantei de judecata.
La instanta se judeca doar litigiile, fiind o procedura contencioasa. ;)
Va multumesc inca odata pt amabilitatea de a-mi raspunde documentat. =D>
Mai este ceva care-mi ridica semne de intrebare: in cei aproape doisprezece ani de cand am incheiat contractul de vanzare cumparare cu clauza de intretinere cu matusa, eu am ajutat-o cumparandu-i cu banii mei alimente si medicamente, transportand-o la si de la spital, policlinica, etc. atunci cand a avut nevoie.
In contract, lucrurile sunt stipulate cam asa: "Pretul vanzarii este de ...... lei, din care eu vanzatorul am primit in intregime de la cumparator, astazi data autentificarii, suma de ...... lei, restul de ...... lei reprezentand obligatia de intretinere constand in procurarea de alimente, de medicamente conform retetelor medicale, ajutor medical prin asistenta de specialitate in caz de nevoie, ingrijire acordata personal sau prin persoana angajata, indeplinirea datinilor crestinesti dupa deces, evaluata la ...... lei lunar, in vederea taxarii."
Intrebarile mele sunt:
1. Exista posibilitatea ca familia care preia contractul de vanzare cumparare, impreuna cu clauzele de intretinere si indeplinire a datinilor crestinesti dupa deces, sa considere ca la un moment dat sa atins concurenta valorilor stipulate in contract si astfel sa nu mai doreasca sa continue ajutorul financiar sau chiar sa considere obligatia de intretinere incheiata?
2. Credeti ca ar fi o formula potrivita ca proprietatea sa ramana a mea, urmand ca transmiterea proprietatii catre cei care-si asuma in continuare obligatiile de intretinere, sa se faca la data decesului batranei, aceasta beneficiand de uzufructul viager?
Ultima modificare: Joi, 3 Septembrie 2009
Visco, utilizator

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare- cumparare cu clauza de intretinere CRETU DANIELA CRETU DANIELA Buna ziua, Am incheiat un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere cu o batrana acum 9 ani -eu si sotul meu.Am stat impreuna 4 ani,dupa care ... (vezi toată discuția)
Am cumpărat o casă cu clauză de întreținere și uzufruct viager pentru două persoane. cum pot să rămân doar cu una în întreținere? krysti krysti Acum 2 ani am cumparat o casa veche la tara de la o matusa. Am facut intelegerea sa o luam si pe mama sa in intretinere cu contract vanzare cumparare cu ... (vezi toată discuția)
Mostenire Colceag Colceag Ce acte pot fi facute intre o familie si o batrina singura pentru a primi mostenirea dupa moarte ? (vezi toată discuția)