avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Va salut! Pe scurt, am 25 de ani si acum doua luni ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Va salut! Pe scurt, am 25 de ani si acum doua luni mi-a murit ...

Va salut!

Pe scurt, am 25 de ani si acum doua luni mi-a murit tatal, lucru care ne-a lasat (pe mine si pe mama mea) cu mai multe situatii de rezolvat/inchis.

Asadar, vin cu doua situatii si mai multe intrebari:

A) Succesiunea
Tatal a lasat o casa in care eu si mama mea locuim. Din cate am citit, este bine sa se demareze procesul de succesiune pentru a muta utilitati si alte contracte pana intr-un an de la data decesului pentru a evita ca alte rude indepartate sa poata reveninda imobilul (nu prea ar fi cazul, dar nu stii niciodata), insa am vazut scris si termernul de doi ani, pana la care, daca nu faci, platesti si un impozit de 1% din valoarea bunului mostenit). As aprecia toate sfaturile legate de acest proces, dar am si cateva intrebari punctuale

1) Cat costa acest proces? Orientativ.
Pretul am inteles ca nu e standard, ci se raporteaza cumva tot la valoarea imobilului. Cum evalueaza notarul valoarea imobilului pentru a-si calcula onorariul? Citind pe net, am ajuns la niste sume orientative destul de exorbitante.

2) Ma poate afecta negativ daca detin 50% din imobil?
Planuiesc sa ma mut la Bucuresti intr-un viitor si sa-mi cumpar casa mea. Asa ca m-am gandit la probleme pe care le creeaza in situatii de genul aplicarea la programul "Prima casa" sau alte imprumuturi de genul unde nu ai voie sa detii imobil (nu stiu daca se aplica si la cota parte doar).

Sigur, as putea sa-i cedez din start partea mea (am incredere in ea) sau eventual sa i-o cedez in momentul in care vreau sa aplic pentru program (chiar, conteaza la programele de genul sa detin la data curenta sau ia in considerare daca am detinut vreodata?), dar ma gandeam si ce complicatii creeaza asta daca si ea pateste ulterior ceva.

Cum imi recomandati sa fac?

B) Inchidere contract pe numele decedatului
Ma chinui de 6-7 saptamani sa inchid abonamentul Net/TV/Telefon al decedatului la o companie de telefonie mobila (portocalie). Le-am transmis actul de deces, m-am trezit peste o luna ca i-au facturat iar si contul de pe site era activ (eu ii administram conturile si ii faceam platile, el nu se pricepea). Intre timp, le-am trimis mail-uri, am sunat, m-au pasat de la unul la altul, mi-au zis ca ma suna ei, nu au mai sunat. Cand am sunat eu iar, nu mi s-a zis nimic concludent. Am fost acum o saptamana iar la unul dintre sediile lor, am transmis iar actual de deces (desi o mai facusem o data...) si de data asta, parea cel putin ca au inchis contul de pe site, deci credeam ca e situatia rezolvata. Dar surpriza, observ pe calculatorul decedatului ca i-au trimis email sa plateasca suma restanta + penalizare (adica inca ii mai factureaza...).
Vad ca nu ajung nicaieri cu ei, mi-au ignorat si al doilea mail. E vreo posibilitate ca ei sa astepte sa se stranga o suma de bani suficient de mare incat sa ma puna tot pe mine sa o platesc? Nu au intrerupt serviciile, desi eu nu le folosesc, mutandu-ma deja la alta firma. Merita facuta o plangere la ANPC?

C) Datoriile defunctului
Decedatul avea o extindere de card. Evident, in momentul in care a decedat, m-am dus la banca sa ii inchida contul, i-au pastrat banii de pe card si mi-au spus ca trebuie sa platesc eu de la mine diferenta (aproximativ 1400 lei). Din cate am inteles, datoriile se transfera odata cu succesiunea. Asa este, sau procesul de succesiune nu se poate face pana platesc aceasta datorie?

Multumesc frumos si o seara buna!
Cel mai recent răspuns: MYRA CIMPEAN , Avocat 20:17, 25 Iulie 2025
Buna seara? Casa este mostenita sau facuta de parinti? Cum sa vina si alte rude, dvs si mama sunteti mostenitori rezervatari. Va duceti la notar si rezolvati succesiunea. Notificati societatile cu utilitatile situatia decesului si cereti peste tot numar de inregistrare chiar si la telefon daca depuneti cererea.
Ultima modificare: Vineri, 25 Iulie 2025
MYRA CIMPEAN , Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Card de cumparaturi tata decedat Serban D Serban D Buna seara, tatal meu, care avea 56 de ani si a murit acum 10 zile, avea un card de cumparaturi standard de la BRD. Pe telefon are doua mesaje sub forma: * ... (vezi toată discuția)
Împuternicitul tatălui meu a scos bani din cont după deces, deși am anunțat banca telefonic și am cerut blocarea cardului. ce pot face eu, ca unic moștenitor, ca să recuperez suma de bani retrasă? EdwardX EdwardX Buna ziua! In ziua in care tatal meu a decedat, am sunat la banca sa ii blochez cardul pe care primea pensia, motivand faptul ca nu il gaseam. Am subliniat ... (vezi toată discuția)
Card credit neachitat- posesor decedat apacareplange apacareplange Buna ziua. Vreau sa va aduc la cunostinta urmatorul fapt: mama a decedat acum 1 luna ( tata acum 5 ani), iar mama a avut doua carduri de credit( unul cu 3000 ... (vezi toată discuția)