avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi

Reges-Online: Operațiuni esențiale și situații speciale. Ghid practic pentru o gestionare corectă și eficientă a registrului. Vezi agenda evenimentului și participă →

Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CNAS- Pensionari cu domiciliul în străinătate.
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CNAS- Pensionari cu domiciliul în străinătate.

Bună ziua. As aprecia foarte mult dacă ați putea clarifica un aspect pe care nu l-am găsit explicat în alte părți. Întrebarea mea se referă la cetățenii români pensionari cu domiciliul în străinătate, care au lucrat în initial în România, dar ulterior au lucrat și s-au stabilit în altă țară Europeană și care plătesc contribuția la asigurarea de sănătate în țară lor de domiciliu. Dacă cetățenii respectivi beneficiază de pensie de vârstă și din țara respectivă, dar și din România, dar nu au calitate de asigurat CNAS, vor fi totusi obligați să plătească contribuția la asigurările sociale de sănătate și în România, dacă pensia depășește 3000 Ron? Subliniez ca ma refer la cetățenii români cu domiciliul în străinătate având calitate de asigurat al caselor de sănătate în țara lor de domiciliu sau, după caz, asigurare a fostilor funcționare europeni. Vă mulțumesc foarte mult în avans pentru răspuns.
Ultima modificare: Vineri, 1 August 2025
Melora, utilizator
Cel mai recent răspuns: Melora , utilizator 20:34, 1 August 2025
Da, sunt obligați să plătească contribuția la asigurările sociale de sănătate și în România, dacă pensia depășește 3000 lei.

Actul normativ nu face distinctie.
Ultima modificare: Vineri, 1 August 2025
Cornel Vasile, Consilier juridic

Cornel Vasile a scris:

Da, sunt obligați să plătească contribuția la asigurările sociale de sănătate și în România, dacă pensia depășește 3000 lei.

Actul normativ nu face distinctie.

Vă mulțumesc foarte mult pentru răspuns. Care ar fi calea legală pentru a ataca această măsura, trebuie acționat în judecată statul român sau există o altă modalitate? Aspectul pe care îl găsesc atacabil este obligativitatea plății unui serviciu pe care nu îl folosesc. Nu am fost abonat al CNAS și nu am folosit serviciile medicale în România de mai mult de 25 ani și nici nu le voi folosi în viitor, în acest context găsesc obligația de a plăti această asigurare medicală o încălcare a drepturilor mele. Există o modalitate legală de a contesta această măsură? Mulțumesc pentru răspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass persoana fizica nerezidenta si cass pf fara venit lylyan lylyan Buna ziua O persoana fizica - din Spania, poate sa plateasca CASS in Romania? O pf fara venit poate sa plateasca numai CASS benevol fara pensie? Mulrumesc (vezi toată discuția)
Asigurare de sanatate pentru cetateni straini din ue mitrache_v mitrache_v Buna ziua! As dori sa stiu si eu care este modalitatea prin care un cetatean strain din Uniunea Europena (mai exact din Germania) poate beneficia de asigurare ... (vezi toată discuția)
Renuntare asigurare medicala din romania Arianrod Arianrod Buna ziua, Am o nelamurire legata de asigurarea medicala din Romania, despre care stiu ca ar fi obligatorie, dar nu stiu in ce conditii devine facultativa. ... (vezi toată discuția)