avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Cass persoana fizica nerezidenta si cass pf fara venit
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Cass persoana fizica nerezidenta si cass pf fara venit

Buna ziua
O persoana fizica - din Spania, poate sa plateasca CASS in Romania?
O pf fara venit poate sa plateasca numai CASS benevol fara pensie?
Mulrumesc
Cel mai recent răspuns: mlc1 , utilizator 11:35, 27 Ianuarie 2020
Art . 211 Legea Sanatatii:
(1) Sunt asiguraţi, potrivit prez entei legi, toţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară, precum şi cetăţenii străini şi apatriz ii care au solicitat şi au obţinut prelungirea dreptului de şedere temporară ori au domiciliul în România,
În această calitate, persoana în cauz ă încheie un contract de asigurare cu casele de
asigurări de sănătate, direct sau prin angajator, al cărui model se stabileşte prin ordin al preşedintelui CNAS cu aviz ul consiliului de administraţie.

Ordin 671/2007
(7) Prin sintagma care se afla temporar in tara se intelege vizita, turismul, misiunea, transportul, activitatile sportive, activitatile culturale, stiintifice, umanitare, tratamentul medical de scurta durata sau alte situatii asemanatoare care nu presupun prelungirea unui drept de sedere temporara, efectuate de catre cetatenii romani cu domiciliul in strainatate, precum si de cetatenii straini si apatrizi.

Dar imi peremit o intrebare: de ce ar vrea o persoana din Spania sa se asigure in Romania pentru pachetul de baza????



ART. 296^32 Contribuţia de asigurări sociale de sănătate privind persoanele care nu realizează venituri
(1) Persoanele care nu realizează într-un an fiscal venituri de natura celor menţionate la cap. I - III, venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, precum şi venituri din pensii mai mici de 740 lei şi nu se încadrează în categoriile de persoane care beneficiază de asigurarea de sănătate fără plata contribuţiei, pentru a dobândi calitatea de asigurat, au obligaţia plăţii contribuţiei individuale lunare de asigurări sociale de sănătate.
(2) Pentru persoanele prevăzute la alin. (1), baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate o reprezintă valoarea salariului minim brut pe ţară.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Ianuarie 2015
robert1958, utilizator
buna ziua,
O persoana fizica care are o saptamana jumate "libera' intre doua joburi este asigurata la cass in luna respectiva? Incheie in 12 si incepe in 24 februarie la noul job. multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurarea medicala a rezidentului intr-o tara ue pompagiu pompagiu Tatal meu este pensionar militar al statului roman. De vre-o 3 ani locuieste cu mine in Grecia,cu forme legale,nu ca turist. Ce se intimpla cu asigurarea ... (vezi toată discuția)
Asigurari de sanatate expertsdata expertsdata daca esti unic asociat, sau numai asociat, neangajat in propria firma, esti obligat sa inchei un contract cu casa de asigurari de sanatate sau aceasta optiune ... (vezi toată discuția)
Asigurare de sanatate pentru cetateni straini din ue mitrache_v mitrache_v Buna ziua! As dori sa stiu si eu care este modalitatea prin care un cetatean strain din Uniunea Europena (mai exact din Germania) poate beneficia de asigurare ... (vezi toată discuția)