avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inechitate si discriminare privind folosirea unui bun ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inechitate si discriminare privind folosirea unui bun comun al unui ansamblu rezidential

Locuiesc într-un ansamblu rezidențial format din case pe o strada privata care este drum de servitute din care fiecare proprietar are cota parte. Drumul are o lățime de 6 m cu trotuar de 1 m pe fiecare parte. Casele sunt amplasate si de o parte si de alta a drumului. Casele de pe partea dreapta (24 de case) au fost finalizate iar proprietarii au cumpărat locuințele inainte cu 3 ani sa se construiască si pe partea stanga (40 de case) de către alt dezvoltator. Pana sa se construiasca si casele de pe partea stanga, nu au fost probleme cu parcarile avand in vedere ca pe partea dreapta era un mare teren viran si se putea parca in voie. De cand ne-am mutat nu am gasit intelegere in ce priveste parcarea masinii personale, fiind invocate tot felul de aberatii printre care cum ca noi nu avem dreptul, desi in acte fie are locatar are cota egala din drumul de servitute. Cum lățimea drumului nu permite parcarea pe ambele părți ale drumului s-a luat hotărârea sa se parcheze doar pe partea dreapta. În urma ultimei adunări generale, s-a votat in număr majoritar ca fiecare dintre locatari sa parcheze cate 1 masina in curte. Votul a fost urmare adunarii generale anterioare in care nu s-a intrunit cvorumul necesar pentru a se vota. Prezenti au fost 18, din care 14 voturi au fost pentru si 4 impotriva. Prin urmare, eu si alti 3 proprietari cu o singura masina suntem obligati sa parcam in curte în timp ce ceilalți proprietari care au cel puțin 2 mașini, 1 dintre ele o pot parca in curte iar restul de 1, 2 sau mai multe masini ale aceluiasi proprietar pot fi parcate pe drumul de servitute. După părerea mea aici este vorba despre încălcarea dreptului de folosinta comuna, inechitate si discriminare. Fiecare locatar ar trebui sa aibe dreptul sa parcheze câte o mașină pe drum si nu sa se oblige ca cei cu 1 singura masina sa nu poată parca pe drumul de servitute. Menționez ca au fost mai multe discuții pana sa se ajungă aici, nu exista niciun fel de înțelegere sau buna-vecinatate. Precizez ca cei care au votat au cel puțin câte 2 masini si majoritatea sunt proprietari de pe partea dreapta. Ce pot face in situația de fata din punct de vedere legal si daca am castig de cauza in cazul in care ajung in instanta? Pot invoca art 617-628 din Codul Civil?
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 August 2025
DDVEP, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 10:15, 4 August 2025
Buna ziua

Conform legii 196/2018, fiecare proprietar din condominiu poate folosi, în condițiile acordului de asociere, atât spațiul care constituie bunul principal, cât și părțile comune, fără a aduce atingere drepturilor celorlalți proprietari și fără a schimba destinația clădirii.

De asemenea, tot legea 196/2018 spune la art. 43 ca părțile comune pot fi atribuite proprietarilor în folosință exclusivă numai dacă prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalți proprietari, iar hotărârea de atribuire în folosință exclusivă se adoptă cu acordul tuturor proprietarilor din condominiu și ai cotelor-părți indivize.

Deci fara acordul tuturor proprietarilor, nu se poate ca proprietatea comuna sa fie atribuita in folosinta exclusiva (loc de parcare rezervat) numai anumitor proprietari.
Mulțumesc pentru răspuns, asta am comunicat si eu la ședința însă administratorul a spus ca nu se aplica acestei situații si ca este doar pentru cazul in care se atribuie nominativ unui locatar parcarea respectiva. Cumva a dat un alt inteles art.
Ultima modificare: Duminică, 3 August 2025
DDVEP, utilizator
Buna ziua

Toti proprietarii au dreptul sa foloseasca proprietatea comuna in conditiile acordului de asociere.

Deci nu pot fi limitate drepturile dvs de proprietar in functie de numarul de masini.

De asemenea nu pot fi atribuite locuri de parcare "rezervate" pentru ca asta ar insemna folosinta exclusiva.

Ar putea exista un regulament de genul "primul venit" sau o rotatie prin care toti sa poate folosi proprietatea comuna.

Pe dvs ce va opreste sa parcati masina pe proprietatea comuna?
Conform președintelui, administrației si majoritatea proprietarilor de pe partea dreapta (mai corect spus, proprietarilor cu cel puțin 2 masini) e suficienta adoptarea unei reguli in ROI prin care sa oblige fiecare locatar sa parcheze cate o mașină in curte. Decizia a fost luata deja la ultima ședință si vor sa o includă in ROI impreuna cu sancțiuni (necunoscute inca) in cazul nerespectării. Eu am tot sesizat faptul ca este discriminare, inechitate si abuz avand in vedere limitarea clara a celor cu 1 singura masina, dar am fost luata peste picior si jignita.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
DDVEP,
Am inteles ca sunteti o singura asociatie de proprietari cu 40 de proprietari.
Intrebare: cati dintre acesti 40 de proprietari sunteti membri ai as. proprietari? Daca-mi periteti, va atrag atentia ca doar membrii as. prop. pot avea dreptul la vot. Deci atentie la acest aspect - mergeti la sediu as. prop., discutati doar cu presedintele, interesati-va de aceasta situatie. In cadrul AG, cenzorul as. prop. face prezenta membrilor. Daca AG este statutara (atentie mare si la acest aspect - puteti lectura prev. L 196/2018, in aceasta privinta). Cand lamuriti aceste aspecte care, sunt de o importanta deosebita, contactati un avocat si o sa se instituie si la dvs. ordinea.
Cine este administratorul as. prop. de are el voie/dreptul sa zica in AG :
... însă administratorul a spus ca nu se aplica acestei situații si ca este doar pentru cazul in care se atribuie nominativ unui locatar parcarea respectiva...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garaj in curte comuna RoxanaAnda RoxanaAnda Buna seara! Locuiesc intr o casa ce este impartita in apartamente, deci sunt mai multi proprietari. Curtea este comuna. Ceea ce ridica problema ... (vezi toată discuția)
Locuiesc intr-un bloc cu 3 scari, 110 apartamente. in curtea ... Cutzache70 Cutzache70 Locuiesc intr-un bloc cu 3 scari, 110 apartamente. In curtea interioara s-au amenajat 32 de locuri de parcare pentru care lunar, cei care parcam mașinile (pe ... (vezi toată discuția)
Parcare pe cota indiviza loredanan21 loredanan21 Ce putem face daca cineva parcheaza pe locul nostru de parcare pe un drum de servitute din care avem cota indiviza 30% si pentru care am platit atat la ... (vezi toată discuția)