avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bunica vrea sa-mi lase casa prin donatie. Sotul si ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bunica vrea sa-mi lase casa prin donatie. Sotul si ...

Buna ziua! Bunica vrea sa.mi lase casa prin donatie.Sotul si copilul au vreun drept la casa? Multumesc! Menstionez ca este unic proprietar.
Ultima modificare: Joi, 7 August 2025
Andraaaa@, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 19:14, 7 August 2025
Buna ziua

Cat veti trai nu, nici sotul si nici copilul dvs nu vor avea dreptul. Dupa moartea dvs, daca veti muri inaintea sotului atunci el va mosteni 25% din casa iar copilul 75%. Daca muriti dupa sotul dvs sau divortati, copilul va fi unicul dvs mostenitor.

Probleme ar putea aparea dupa moartea bunicii daca aceasta mai are alti mostenitori. Asta depinde de ce anume va mai avea bunica pe numele ei la data mortii sau cum anume va transfera dreptul de proprietate (donatie obisnuita, donatie cu scutire de raport, clauza de intretinere etc...)
Clauza de intretinere,iar mostenitori sunt fete ei,2 la numar care renunta in favoarea mea.
Manuela Rășină, administrator
Ori e donație, ori e întreținere.
Donația este un act cu titlu gratuit. Bunica vă dă casa cadou, gratis.

Întreținerea presupune avansarea unor cheltuieli (pentru îmbrăcăminte, încălțăminte, medicamente, facturi, mâncare etc.), care se fac din banii comuni ai dvs și ai soțului.
Venitul din salariu este bun comun.
Deci donație cu întreținere, nu prea se "pupă".
raluk0207, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua,eu si sotul meu dorim sa facem donatie catre copii(doi) ... elenaghergheli elenaghergheli Buna ziua,eu si sotul meu dorim sa facem donatie catre copii(doi) casa si terenul unde locuim,Intrebarea mea este daca acest act de donatie poate fi anulat in ... (vezi toată discuția)
Contract cu clauza de intretinere ana_lov3s_u ana_lov3s_u Suntem o familie, casatoriti din 1960 si locuim intr-o casa care am mostenit-o (sotia) din anul 2003 (se intelege ca e in timpul casatoriei) fiind singura ... (vezi toată discuția)
Apartament ale2012 ale2012 buna seara.am o intrebare daca bunici mei mi-au dat la notar apartamentul prin pastrarea de uz fruct pana la moartea lor (eu fiind am grija de ei pana la ... (vezi toată discuția)