avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Schimbarea numelui de familie / a unuia din prenume
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Schimbarea numelui de familie / a unuia din prenume

Buna ziua,
Aş dori să vă adresez o întrebare în numele unei cunoştinţe de ale mele :
De câte ori o persoană cu cetăţenie română îşi poate schimba numele de familie sau prenumele, conform legislaţiei din România ?
Nu vorbesc de situaţia căsătoriei, când de obicei soţia ia numele soţului (sau invers, sau fiecare ia numele celuilalt şi îşi păstrează şi păstreză şi propriul nume). Am în vedere situaţiile în care numele de familie nu sună bine deloc din punct de vedere fonetic, sau de situaţia în care numele, prin el însuşi, trimite la o semnificaţie de stârneşte râsul, sau la situaţia când are o conotaţie argotică, de exemplu. Apoi, mai există situaţia când numele de familie şi prenumele predestinează deja o persoană către anumite lucruri şi sunt menite să îi favorizeze, pe măsură ce persoana avansează în viaţă, inserarea acelei persoane într-un anumit grup social sau contactul cu anumite persoane. Ei bine, uneori, ‘’predestinările’’ acestea nu sunt prea favorabile, iar o persoană doreşte să evite anumite lucruri care I s-ar putea întâmpla schimbându-şi efectiv numele de familie sau unul din prenume.
Nu ne întreabă nimeni la naştere ce nume dorim să purtăm, dar poate putem schimba acest nume / prenume dacă este greu de purtat.
Întrebarea mea este deci : de câte ori autorizază legislaţia românească schimbarea numelui de familie şi / sau a unuia din prenume pentru o persoană cu cetăţenie română ? În Franţa, de pildă, legislaţia autorizează o singură schimbare a numelui. În România, în schimb, de câte ori permite legislaţia să îţi schimbi numele de familie sau unul din prenume ? Aţi putea să îmi spuneţi şi un număr de decret sau o lege referitoare la acest aspect ?
Vă mulţumesc mult pentru ajutor.
Fănel N.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:38, 11 August 2025
Numele sau prenumele se poate schimba pe cale administrativa.
Detalii complete aveti in link, si legea si formularele, aste ase depun la primăria de care aparține persoana.
Legea nu prevede un număr de mai multe schimbări si nici nu limitează , dar se respinge daca azi nu va place Cornel, mâine nu va mai place vasile sau ion
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 11 August 2025
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Filiatia Cabinet de Avocat Neculai Razvan Alex Cabinet de Avocat Neculai Razvan Alex Urmatoarea situatie: un copil nascut din afara casatoriei. Copilul poarta numele tatalui. Mama copilului doreste sa schimbe numele de familie al copilului dupa ... (vezi toată discuția)
Schimbarea prenumelui din certificatul de nastere iondragomir iondragomir Buna ziua. Am o fiica plecata in Germania de 8 ani.A plecat cu bursa de studii si a ramas angajata acolo.In certificatul de nastere are prenumele Anca ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume si prenume persoana majora bcory bcory Buna ziua, As dori sa cunosc care sunt posibilitatile legale de schimbare atat a numelui, cat si a prenumelui in cazul unei persoane fizice majore. Fac ... (vezi toată discuția)