Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am o carte funciară comună cu vecinul și familia ...

Buna ziua. Am o carte funciară comună cu vecinul și familia sa, care nu-mi este rudă. El deține 4400 mp (grădină, curte), iar familia mea deține 600 mp, pe care se află o casă (avem autorizație de construire pe numele nostru, planuri etc.). Dacă solicit un partaj, instanța va decide o sultă (compensație) în favoarea lui, iar suma va fi mare?
Ultima modificare: Marți, 12 August 2025
Szekeres Ioan, utilizator
Cel mai recent răspuns: Szekeres Ioan , utilizator 18:30, 12 August 2025
Bună ziua, sulta se plăteste în partaj cand cineva primește bunul/bunurile si altcineva nu primește nimic in natură sau primeste o parte mai mică in natură decât ar avea dreptul. Cat de mare e suma depinde de valoarea bunurilor. Dvs dacă aveț o singură carte funciară nu pot să inteleg decat că sunteti coproprietari pe intregul imobil teren și trebuie sa aveți in proprietate anumite cote parti (fracții) din imobilul teren. Cat aveți de platit depinde de ce cotă dețineții si cât valorează terenul. Dar pare a fi o situație în care e mai bine sa apelati la un avocat si sa ii puneti la dispozitie actele.
Sunt notari pe site si vor vedea intrebarea. Dar mie mi se pare ca e vorba doar de o iesire din indiviziune. Nu aveti ce sulta sa-i platiti pe... terenul dumneavoastra. Va costa insa iesirea din indiviziune in functie de valoarea terenului, taxe, etc.
Atunci, pentru casă, care este pe cartea funciară și pe care am construit-o noi, nu trebuie să le plătesc sulta în baza cotei de proprietate?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesirea din indiviziune veronyka48 veronyka48 Buna dimineata!Sotul meu are o hotarare definitiva de iesire din indiviziune inca din anul 1990,atat a bunurilor mobile cat si imobile,mostenirea fiind de pe ... (vezi toată discuția)
Scoatere din indiviziune gabriellenghel gabriellenghel buna. am cumparat in 2006 un apartament de 65 mp impreuna cu 61 mp teren cota indiviza dintr-un total de curte de 184. mentionez ca acei 61 mp reprezinta 1/3 ... (vezi toată discuția)
Vanzare de imobil in indiviziune kaskoo kaskoo Detin 75% din proprietatea unui imobil format din casă și teren și doresc să vând. Am găsit un cumpărător care oferă prețul cerut dar ... (vezi toată discuția)