avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 152 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare de imobil in indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare de imobil in indiviziune

Detin 75% din proprietatea unui imobil format din casă și teren și doresc să vând. Am găsit un cumpărător care oferă prețul cerut dar ruda care are restul de 25% dorește mereu mai mult decât ni se oferă. Precizez că imobilul este intabulat la cartea funciară și cotele sunt deja clar definite.
1) Pot vinde cota mea de 75%? sau trebuie să ies din indiviziune mai înainte?
2) Dacă deținătorul celor 75% ar face lucrări importante de renovare, cum se procedează cu deținătorul a 25% care nu vrea să participe ?
Cel mai recent răspuns: avvalentina , utilizator 16:32, 2 Octombrie 2012
va trebui sa faci o actiune de iesire din indiviziune in instanta care se timbreaza la valoarea imobilului (si sa te intelegi cu detinatoarea celor 25% pentru ca va dura mult ,si ca timp si ca bani) referitor la imbunatatiri trebuie sa ai acte doveditoare-facturi ,chitante...-si ele se vor scadea probabil din val imobilului dar asta se intampla cum am zis in instanta
Mulțumesc pentru răspuns...
Dar dacă nu se poate discuta cu deținătorul celor 25%.
Chiar nu pot vinde cota mea de proprietate de 75% recunoscută în CF ? Să-l las pe cumpărător să facă acțiunea de ieșire din indiviziune cu cel cu 25% ? Am auzit de cazuri similare...
Mai ales că imobilul necesită intervenții de urgență pentru conservare... Clădirea este pe lista monumentelor istorice și fiind neocupată se degradează. Dacă pornim procedura de ieșire din indiviziune în instanță nu vom mai avea ce partaja...poate doar terenul...

Nu se poate dispune plata unei sulte pe o cale mai rapidă cum ar fi ordonanța prezidențială ?

În cazul acțiunii în instanță, cine plătește timbrajul la valoare ? Doar cel care intentează acțiunea sau se împarte după cotele de proprietate ? Oricum, nu e numai timbrajul, urmează expertize judiciare... cheltuielile devin repede uriașe!
Puteţi vinde cota parte pe care o deţineţi.

Problema este să vrea şi cumpărătorul să cumpere doar o cotă din imobil, ştiind că ulterior va trebui să promoveze o acţiune de partaj pentru a dobîndi întregul imobil.

PS

Avînd în vedere faptul că imobilul este monument istoric, va trebui să anunţaţi intenţia de vînzare direcţiei judeţene pentru cultură, în vederea exercitării dreptului de preemţiune de către Ministerul Culturii (Legea nr.422/2001)

Ultima modificare: Luni, 1 Octombrie 2012
themis, utilizator
In caz ca aveti venituri mici nete pe membru familie, puteti solicita scutirea sau micsorarea taxei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditionare drept de preemtiune monumente ROSU DORINA ROSU DORINA Am cerut Directei Judetene pentru Cultura si Patrimoniu exercitarea dreptului de preemtiune cu privire la vanzarea unui imobil monument istoric.Ei mi-au ... (vezi toată discuția)
Cumparare imobil monument istoric vs drept preemtiune micha69 micha69 Buna ziua! Am o mare nelamurire: in 2002 am cumparat parte dintr-un imobil (mai exact parterul) printr-un contract de vanzare cumparare la notariat. ... (vezi toată discuția)
Evaluator monument istoric aurora_oprescu2009 aurora_oprescu2009 Pentru evaluarea financiara in vederea cumpararii a unui imobil monument istoric clasat in grupa B, de ce fel de evaluator am nevoie? Cu ce fel de acreditari? (vezi toată discuția)