Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Buna ziua! Daca in actul aditional nu apare in mod expres ca ...

Buna ziua! Daca in actul aditional nu apare in mod expres ca parcarea este tip klauss si dezvoltatorul vrea sa ne dea acum o parcare de tip Klauss fara a ne informa in prealabil, ce putem face? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Silvia H. , Consilier juridic 03:04, 5 Octombrie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Totul depinde de actele semnate:
Contractul de vânzare-cumpărare / promisiune de vânzare;
Sau
Actul adițional (dacă există).

Căutați în ele:
Termenul „parcare Klaus” / „platformă dublă” / „mecanică” — dacă nu apare, atunci dezvoltatorul NU are dreptul să schimbe unilateral tipul parcării.
Dacă scrie doar „loc de parcare subteran” sau „parcare la demisol”, fără mențiunea tipului, interpretarea juridică e în favoarea cumpărătorului, pentru că:
în lipsa specificației, se consideră o parcare standard,

iar orice modificare care diminuează valoarea sau utilitatea bunului cumpărat este nepermisă unilateral (art. 1271 și 1634 Cod civil).

Conform art. 1271 Cod civil – executarea cu bună-credință a contractului, părțile nu pot modifica unilateral prestația convenită.
De asemenea:

Dacă schimbarea afectează calitatea bunului, valoarea sau modul de utilizare, cumpărătorul are dreptul:

să refuze preluarea locului de parcare,

sau să solicite reducerea prețului / rezilierea contractului,

sau chiar să ceră executarea conformă (loc clasic).

Trimiteți o notificare scrisă (cu confirmare de primire) în care:

menționați că nu ați fost informați și nu ați acceptat o parcare de tip Klaus;

solicitați respectarea tipului de parcare prevăzut în contract (standard/subteran);

precizați că nu veți accepta recepția până la conformare.
sesizați Protecția Consumatorilor (ANPC) – în cazul în care sunteți cumpărător persoană fizică;

sau mergeți pe cale civilă, invocând neexecutarea corespunzătoare a contractului (art. 1550 Cod civil).

În cazuri similare, ANPC a decis că:
livrarea unui loc de parcare de tip „Klaus” în locul unui loc de parcare standard reprezintă o diminuare a calității bunului imobil livrat, deci o practică comercială incorectă (sancționabilă cu amendă și obligația de remediere).
Există inclusiv spețe unde cumpărătorii au obținut restituirea parțială a prețului sau înlocuirea locului.
Succes!

Ultima modificare: Luni, 6 Octombrie 2025
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mi se cere tva 19 % pe loc de parcare obligatoriu. buna ziua, in 25 martie 2021 am incheiat o promisiune bilaterala ... Franciza Franciza Buna ziua, In 25 Martie 2021 am incheiat o promisiune bilaterala de vanzare cumparare pentru un apartament de 2 camere cu o suprafata utila de ~62 m la ... (vezi toată discuția)
Vreau sa cumpar un loc de parcare in subteran Mircea Zgardau Mircea Zgardau Buna ziua. Am cumparat recent un apartament intr-un bloc ce are prevzut spatiu de parcari subterane la demisol. Dezvoltatorul este obligat sau nu sa puna la ... (vezi toată discuția)
Bună seara! am achiziționat recent un apartament direct de ... Anngellicca Anngellicca Bună seara! Am achiziționat recent un apartament direct de la dezvoltator. Blocul este prevazut cu demisol, boxele vanzandu-se separat la niște preturi ... (vezi toată discuția)