Eu și partenerul meu, cu care am un copil, iar unul este pe drum ,intenționăm să ne căsătorim legal. Totuși, în urmă cu câțiva ani, a existat un episod izolat în care, subliniind situația sa financiară mai bună, mi-a sugerat că ar putea să îmi ia fetițele. Din acest motiv, aș dori să aflu dacă încheierea unei căsătorii ar modifica în vreun fel situația privind autoritatea asupra copiilor, în eventualitatea unui divorț.
Există avantaje din punct de vedere legal în a rămâne necăsătoriți? Sau, dimpotrivă, ar putea apărea dificultăți în cazul în care ne-am căsători? Evident, nu îmi doresc să mă căsătoresc cu gândul la un eventual divorț, însă ținând cont de acel episod trecut, vreau să mă asigur că fetițele sunt în siguranță și protejate lângă mine.
Menționez că partenerul are și cetățenie italiană, iar cea mai mare parte a timpului locuim în Italia. Prima fetiță este născută în Italia, dar are domiciliul stabil în România. Iar bebele va urma să se nască tot în italia. Mulțumesc anticipat.
O zi plăcută!
Statutul dvs matrimonial nu are nicio legatura cu autoritatea parinteasca, care se exercita- si in Romania si in Italia - ca regula, in comun de catre ambii parinti.
Nici drepturile copiilor nu difera dupa cum sunt nascuti din casatorie sau din afara ei.
In cazul in care dvs ca si cuplu va despartiti si exista neintelegeri, instanta de tutela va decide unde vor locui copii.
Criteriile avute in vedere privesc in principal interesul superior al copilului si persoana de referinta fata de copii, adica cel care ii ingrijeste, le asigura confort emotional dar si material, sprijin si educatie constanta, supraveghere, hranire etc.
Vă puteți căsători. Dacă vor exista neînțelegeri instanța va putea să stabilească, la cererea celui interesat, cine va exercita autoritatea părintească asupra copiilor (în comun sau exclusiv), locuința acestora etc