Buna seara,
Mă puteți ajuta cu un răspuns?
În proces pe care l-am câștigat la fond, eu am propus 2 martori
Eu fiind pârâta în proces
Reclamanta s-a opus la propunerea unuia dintre martori și instanta de fond a acceptat.
Acum daca a pierdut la fond, la apel a propus din partea lor martorul care la refuzat la fond
Pot cere instantei refuzarea probei testimoniale cu acest martor? pentru că la fond l-au refuzat
Mulțumesc
Mulțumesc
Acest martor propus de reclamantă în apel, a fost refuzat chiar de ei la fond când eu l-am propus invocând că mărturia lui nu este utila
Acum același martor îl propune în favoarea lor la apel? Acum este utilă?
De ce sa nu cer instanței refuzarea acestui martor?
Cereți dna nu va opreste nimeni.Noi nu putem sa anticipam soluția instantei la cererea dvs.Oricum de multe ori în apel instantele nu mai încuviințarea proba testimoniale, mai ales dacă a fost administrata la fond.(depinde însă de obiectul dosarului,ce se dorește a se dovedi etc)
În apel se aplică dispozițiile art. 478–482 C.proc.civ.
Potrivit art. 478 alin. (2) C.proc.civ., în apel NU se pot primi probe noi decât dacă: - instanța de apel apreciază că sunt necesare pentru soluționarea cauzei, sau partea dovedește că nu le-a putut propune la fond din motive temeinice.
În cazul dvs, reclamanta a putut propune martorul la fond, dar nu a vrut, ba chiar s-a opus când dvs. l-ați propus. Așadar, nu poate invoca acum că nu a avut posibilitatea să-l propună.
Instanța de apel are totuși un rol activ și ar putea, teoretic, să admită proba „pentru aflarea adevărului”, mai ales că inițial chiar dvs ați dorit audierea acestui martor. .În cazul acesta, aveți posibilitatea să invocați și faptul că teza probatorie pe care ați indicat-o dvs atunci când ați propus martorul la fond diferă de teza probatorie expusă în cererea de admitere a martorului în apel
Însă dvs. puteți invoca inadmisibilitatea probei pe motiv de tardivitate (art. 478 alin. 2) și contradicție cu propriile acte (reclamanta s-a opus la fond, deci și-a manifestat voința procesuală).
Formulați întâmpinare la apel / note scrise prin care să formulați opoziție expresă la încuviințarea probei cu martorul. Arătați că partea adversă a avut posibilitatea să propună martorul la fond, că s-a opus la audierea acestuia - că nu există motive temeinice pentru propunerea lui abia acum..