Bună ziua
Locuiesc pe o alee aparținând domeniului public, cu lățimea de 3m. Casa mea este primul imobil de pe alee, la o distanță de aproximativ 20m de conducta principala de gaze. În fața mea mai este o locuință care are întrarea pe strada principala dar are și o întrare secundara pe aleea pe care locuiesc (o poarta de aprox. 1,5m)
Am primit aprobarea Distrigaz pentru racordare și avizul tehnic. Firma care urmează sa execute lucrarea a constatat ca nu se poate face extinderea de rețea decât prin conducta de suprafață (din cauza existentei unor subsoluri, cabluri electrice îngropate, canalizări).
Primăria refuza sa dea aprobare pentru executarea lucrării sub pretextul ca prin racordare supraterana se îngustează aleea și îmi cere sa obțin acordul de la toți locatarii aleii (12 familii). Nu am cum sa obțin acest acord deoarece sunt persoane care refuza prezenta conductei pe alee. Întrebarea mea este dacă poziția primăriei este legala având în vedere că instalarea conductei se face pe domeniul public?
Vedeti cu un avocat care este varianta cea mai rapida, la instantele de contencios administrativ, deoarece primaria nu are dreptul sa refuze lucrari de utilitate publica, pe domeniul public. In acelasi timp avizati solutia tehnica pe noua varianta si la Distrigaz, daca in ATR e mentionata alta solutie. De obicei primariile se opun spargerii asfaltului si vor tot felul de solutii cu subtraversari fara afectarea suprafetei carosabile. Fara avizul tehnic pe aceasta noua solutie, nu aveti sanse, Distrigaz e responsabil de lucrare, nu firma contractata prin licitatie. Firma respectiva trebuie sa sustina tehnica in comisie tehnica a Distrigaz imposibilitatea executarii lucrarii date prin ATR.
Mai cautati si alte firme autorizate in domeniul executiei de lucrari gaze naturale, poate gasiti una care sa aiba capacitatea tehnica de a executa lucrarile conform avizului tehnic de racordare emis de operatorul de distributie gaze naturale.
Puteti solicita chiar si societatii Distrigaz, care a amis avizul tehnic de racordare, sa va realizeze lucrarile conform art. 53 din Regulamentul de racordare la SD aprobat prin Ordinul ANRE nr. 7 / 2022.