Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Blocul in care locuiesc se reabiliteaza. Am inteles ...

Buna ziua. Blocul in care locuiesc se reabiliteaza. Am inteles ca inlocuriea termopanelor nu este totusi obligatorie, dar se insista pentru montarea unor asa-zise recuperatoare de caldura (nu am inteles ce caldura recupereaza, din moment ce nu exista orificii in peretele apartamentului). Administratorul ameninta cu amenda din partea primariei daca nu ne conformam, probabil minte. Mi se pare o aberatie sa gaureasca zidul 30-40 cm ca sa bage un ventilator, care mai consuma si curent si face si zgomot, pentru ce? Probabil o alta gaselnita cu care sa ne incalte pe noi primaria, ca sa ''vanda'' produsele firmelor-capusa. In plus, vor sa puna si panouri fotovoltaice pe bloc, chipurile sa reduca cheltuielile pentru curentul electric din spatiile comune (1 leu/luna),- o alta manarie de la primarie. Va multumesc pentru raspuns
Ultima modificare: Joi, 21 August 2025
pink star, utilizator
Cel mai recent răspuns: pink star , utilizator 15:18, 13 Noiembrie 2025
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Calcul de rezistenta pe care nu l-am gasit in documentatia tehnica a reabilitarii.
In al doilea rand instalatia electrica pentru aceste recuperatoare de caldura este pozata sub izolatia termica ceea ce este interzis . Sa nu uitam ca polistirenul expandat este inflamabil .
O fi buna inteligenta artificiala,dar la altii . La reabilitarile din Ro pare ca nu s-a folosit inteligenta de niciun fel.

POPA GHEORGHE a scris:

Iata ce zice rezumatul generat de AI aici: [ link extern ]
Exact invers ce sustineti dvs.
Nu este o problema daca se dau gauri in pereti, dupa un proiect cu calcul de rezistenta corespunzator. Ventilatoarele de azi sunt silentioase cu conditia, sa fie montate corect, pe pufare din cauciuc pentru preluarea vibratiilor.

Da, intr adevar sunt dubioase aceste "recuperatoare" de caldura. Nu recupereaza nici o caldura. Sunt niste ventilatoare care cica recupereaza caldura, probabil cea pe care o pierd, e absurda din capul locului denumirea. Daca e o inventie atat de colosala, de ce nu am auzit pe nicaieri despre ea? O alta gaselnita prin care sa se poata "cheltui" bani publici spre folosul primariei/firmelor mufate. Daca vreau sa aerisesc, tin geamul intredeschis 2 cm si gata (iarna, fiindca vara oricum sta mereu deschis). Ca sa nu mai spunem ca fac zgomot si consuma curent. Si adm blocului zice ca nici nu trebuie tinute tot timpul in priza. Deci cam 6 luni-7 luni pe ani nu sunt folosite deloc si in rest cu taraita, sa nu se strice cumva. Deci nici macar cu scop decorativ nu sunt. Dar na, cica "sporesc" eficienta energetica. Sa-mi arate si mie un studiu stiintific care demonstreaza chestia asta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Noiembrie 2025
pink star, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fiecare om stie foarte bine pana unde sa se intinda cu cheltuielile in functie de veniturile proprii si necesitati obiective. In cazul acesta recuperatoarele cred ca va sunt bagate pe gat pentru niste avantaje de subzistenta. Puteti foarte bine sa le spuneti ca nu aveti bani pentru asa ceva fiind un umil contributiv si preferati sa folositi banii in alte scopuri neimpuse de nimeni. Panourile solare sunt real eficiente acolo unde nu exista sursa de electricitate din sistemul national. Dar acestea vor genera costuri ulterioare de intretinere si reparare si poate chiar de inlocuire. Si toata aceasta tevatura pentru consumul din zonele comune care e minim. Iar miroase a subzistenta Daca sunteti amenintati cu amenda spuneti-le sa precizeze si temeiul legal dupa care sunt agent constatator si dupa care vor sa va amendeze. Notiunea de inginer structurist nu exista in nomenclatorul ocupational. Dar exista cea de expert tehnic in constructii autorizat de MDRAP. Orice absolvent in Romania educata se poate autointitula inginer structurist cand el nu are decat calitatea de proiectant conform art.9 din Legea 50/91. Asadar mai bine folositi banii pentru lucruri care sa va aduca bucurie si satisfactie. Succes!
2 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am astfel de recuperatoare de caldura de 5 ani. Foarte utile. Faptul ca nu doriti un produs nu inseamna ca acel produs nu este bun. Pentru informare incercati sa va uitati pe link-ul urmator. A fi la curent cu tehnologia nu e o rusine. Cel putin nu pentru cei care traiesc in secolul 21.
[ link extern ]
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am accesat link-ul despre recuperatorul de caldura. Imi place tot ce este nou, dispozitivul asta insa mi se pare ca este prea scump pentru ce face(pretul lui, costurile de functionare , de montaj), E mai simplu sa aerisesti incaperea deschizand fereastra si asta fara niciun cost

Alte discuții în legătură

Reabilitare bloc NicJo NicJo Buna ziua, Blocul nostru intra in reabilitare si cei care se ocupa de reabilitare ne obliga sa punem recuperatoare de caldura. Pentru acest lucru se vor da ... (vezi toată discuția)
Exista normative, legi etc referitoare la montarea de tamplarie tip termopan? gev gev Intr-un bloc unde locuieste o prietena s-a inlocuit vechea usa de intrare cu una tip termopan, izoland total intrarea . De atunci mirosurile din subsol ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea distantei intre cladiri SonyaBota SonyaBota Buna ziua, in locul centralei de cartier , care era dezafectata, s-a dispus construirea unei crese pe aceasi fundatie. Centrala este amplasata langa blocul in ... (vezi toată discuția)