Vreau sa reformulez intrebarea mea si cu argumentar juridice.
Întrebare pentru forum avocați
Bună ziua,
Am o întrebare legată de practica notarială în cazul divorțurilor cu minori.
În situația mea, eu și mama copilului eram de acord asupra unei convenții privind șederea și programul minorului. Cu toate acestea, notarul ne-a spus că soluția dorită de noi „nu se poate”, deși, din câte am aflat ulterior, legea permitea autentificarea acelei convenții. În final am semnat altceva, doar pentru că am fost convinși că nu există alternativă.
Din punctul meu de vedere, această situație ridică probleme serioase:
1. Legea notarilor publici (Legea nr. 36/1995) prevede în art. 12 alin. (1) că notarul are obligația să explice părților înțelesul actelor și efectele juridice pe care le produc, iar în art. 13 alin. (1) că notarul trebuie să asigure ocrotirea intereselor părților și să prevină litigiile.
2. Codul civil impune, prin art. 1246 alin. (3) și art. 1247, ca actul să fie semnat cu un consimțământ valabil, neviciat, neafectat de eroare sau dol. Dacă noi am fost informați greșit că „nu se poate”, nu se discută oare despre un viciu de consimțământ?
3. Art. 263 Cod civil statuează că orice măsură privind copilul trebuie să respecte interesul superior al acestuia, iar art. 18 alin. (2) din Legea 272/2004 consacră dreptul și obligația părinților de a lua împreună deciziile importante pentru copil. În cazul nostru, voința comună a părinților a fost împiedicată printr-o informație falsă furnizată de notar.
Întrebările mele pentru colegii avocați sunt:
- Dacă notarul respinge o soluție permisă de lege și induce părților o variantă diferită, actul astfel încheiat poate fi atacat pentru viciu de consimțământ?
- Există în alte state europene reglementări mai clare prin care părinții să fie informați detaliat înainte de a semna convenții cu privire la minori?
- Nu ar fi util ca, la nivel național, să existe o broșură obligatorie pentru părinți (în format standardizat), care să explice drepturile copilului, obligațiile părintești și posibilitatea de a veni cu o convenție redactată de avocat? Iar notarul sa aiba obligatia de a inmana aceasta brosură.
Consider că lipsa unei informări corecte și complete poate avea consecințe grave asupra drepturilor părinților și, mai ales, asupra interesului superior al copilului.
Vă mulțumesc anticipat pentru opinii!
Puteți face sesizări către Camera Notarilor Publici,Comisiile de Abuzuri din Parlament,,Ministerul Justitiei în care sa menționați situația și sa solicitați introducerea informării la care faceți referire.La nivelul instantelor în ultimii ani a existat un astfel de proiect din fonduri europene ,printr o serie de broșuri se dădeau informații privind activitatea instantelor,rolul diverselor compartimente etc.Cel mai simplu era sa discutați in prealabil cu un av..