avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 751 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sunt președintele unei Asociații de proprietari ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sunt președintele unei Asociații de proprietari ...

Tomuleasa Decebal, sunt președintele unei Asociații de proprietari și vă rog să ne comunicați cum se calculează la lista de întreținere, cheltuielile cu salariile, adm., cenzor și om de serviciu.
Eu știu că, în legea veche, se calcula pe număr de persoane, sau pe ap.sau garsonieră, întrucât nu are logică ca, o persoană care deține si locuiește singură într-un ap., să plătească mai mult decât, să spunem 4 persoane care locuiesc într-un apartament.
Nu are cum ca, o persoană să facă mizerie pe casa scării, mai ales pe timp ploios, mai mult decât 4 persoane.
Nu are cum ca, adm.sau cenzorul să muncească mai mult la listele de întreținere, la o persoană, decât la 4.
Vă rog respectuos, să mă lămuriți si să ne lămuriți, pentru a putea semna ca președinte, lista de întreținere pe luna iulie, acest lucru fiind urgent.

Cu mulțumiri anticipate,

Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 12:56, 1 Septembrie 2025
Și in legea veche, legea 230/2007, se calcula la fel, repartizarea se făcea pe cota parte indiviza (proportional cu suprafața utila a locuințelor ).Legea nouă, 196/2018, nu a modificat nimic in sensul asta.
Ultima modificare: Duminică, 31 August 2025
latka, utilizator
Buna ziua

Conform art 85 din legea 196/2018, salariile sau remunerațiile pentru administrator, contabil, instalator, electrician, portar, îngrijitor, personalul care asigură curățenia etc se repartizeaza pe cota-parte indiviză.

Deci nu se calculeaza pe unitate locativa sau persoana, ci pe cota-parte indiviza.

Prin urmare, o persoana care locuieste singura in 4 camere va avea de plata mai mult decat una care locuieste singura intr-o garsoniera.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
V-as sfatui sa luati legatura cu un contabil care functioneaza la o as. prop.
Discutati, puneti-ii la dispozitie informatiile necesare si o sa intrati in legalitate.
Sa aveti grija ca toate costurile cu salariile sa le aveti aprobate in A.G. a membrilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am și eu o neclaritate în legătură cu modul în care procedează ... Popescu olimpia Popescu olimpia Am și eu o neclaritate în legătură cu modul în care procedează administratorul de la asociația de locatari din care fac parte. În ședința ... (vezi toată discuția)
Calcul reparatii coloane de apa cirnu72 cirnu72 Buna ziua as dori sa stiu cum se calculeaza suma de plata la schimbarea coloanelor verticale de apa calda si rece dintr-un bloc cu garsoniere si apartamente ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. exista vreo lege in romania care scuteste proprietarul ... ArtDi ArtDi Buna ziua. Exista vreo lege in Romania care scuteste proprietarul unui apartament, care nu locuieste in acel imobil, de plata la asociatie a curateniei si a ... (vezi toată discuția)