avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1005 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Contract de munca pentru Pensie invaliditate grad 3
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Contract de munca pentru Pensie invaliditate grad 3

Buna ziua,
v-aș ruga dacă ați putea să mă ajutați cu o informație legată de situația următoare: din 2024 am primit pensie de invaliditate grad 3, am găsit post cu norma de 4 ore pe care firma îl acorda pentru pensionari și studenți, însă înțeleg că există o problema dpdv al certificatului medical întrucât, deși capacitatea de muncă din Decizia medicala este specificata Diminuată (grad 3), in noua lege nu se mai specifica că pot lucra 4 ore, ci mai mult s-ar putea înțelege că este apt pentru norma intreaga. Mi s-au adus la cunoștință faptul că angajatorul nu are nicio garanție că Fiscul nu îl va obliga sa achite contribuțiile sociale până la norma de 8 ore, din cauza faptului că în decizie nu se specifica norma de lucru și pentru că legea poate fi interpretată ca ar permite pentru gradul 3 chiar și norma de 8 ore. De la Comisia medicala nu mi se oferă mai multe detalii întrucât formularul deciziei nu mai prevede astfel de specificații. Oare cum ar putea angajatorul sa se asigure că poate oferi part time in cazul meu fara să riște penalizarea de la Fisc sau este aceasta o problema reală? De ce un pensionar cu limita de vârstă poate lucra norma parțială și cel cu invaliditate unde nu se specifica clar norma de lucru ci doar capacitate de munca redusă nu ar putea sa lucreze cu norma redusă?
Vă mulțumesc,
Tea
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 21:09, 5 Septembrie 2025
Pensionarii de invaliditate pot cumula pensia cu venituri din salarii, indiferent de durata timpului de munca, timp partial sau norma intreaga.
Puteți lucra și 8 ore, indiferent de gradul de invaliditate.
Dacă preferați norma de 4 ore, ca pensionar aveți acest drept.
Ultima modificare: Vineri, 5 Septembrie 2025
Dapix, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Timp de lucru in cazul pensiei de invaliditate de gradul 3 dory09 dory09 Unei salariate i s-a eliberat de catre medicul primar expert al asigurilor sociale decizia asupra capacitatii de munca, fiind incadrata la pensie de ... (vezi toată discuția)
Pensie invaliditate grad iii si drept de munca anamihai192 anamihai192 Buna, am pensie de invaliditate grad III, deci cu drept de munca pentru patru ore. As avea cateva intrebari. Am inteles ca daca gasesc un loc de munca part ... (vezi toată discuția)
Pensie grad de invaliditate iii lia19 lia19 O persoana ,pensionar cu gradul III de invalidiatate,care este angajata momentan in institutie cu contract de prestari de servicii,poate fii incadrata cu ... (vezi toată discuția)