avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 227 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie invaliditate grad III si drept de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie invaliditate grad III si drept de munca

Buna, am pensie de invaliditate grad III, deci cu drept de munca pentru patru ore. As avea cateva intrebari. Am inteles ca daca gasesc un loc de munca part time, cu program de 4 ore, ar fi ok. Dar problema e ca nu prea gasesc la 4 ore. Am vazut ca se mai practica gen colaborari, conventii, etc. As dori sa intreb cum se procedeaza in cazul acesta? Se poate sau se pierde pensia? Exista limita de venituri pe langa pensie sau cum este? Si a doua intrebare ar fi: boala pe care o am, are perioade de activitate intensa si perioade in care ma simt mai bine. Acum de ex ma simt mai bine si as incerca chiar un program de 8 ore dar nu stiu cat as rezista. Deci intrebarea ar fi, daca dupa doua-trei luni as dori sa ma intorc inapoi la pensia e invaliditate se poate sau se pierde acest drept definitiv? Decizia de invaliditate e pt un an de zile. De ex daca lucrez doua trei luni, pe urma pot sa ma intorc la pensia de invaliditate cat timp e valabila decizia? Si alta intrebare, la fiecare loc de munca trebuie un aviz de medicina muncii, in cazul in care as gasi un loc de munca cu program de 8 ore, dar eu fiind in invaliditate, exista riscul sa nu primesc avizul medical pt 8 ore ci doar pt 4?
Multumesc
Ultima modificare: Joi, 23 Noiembrie 2017
anamihai192, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:58, 7 Aprilie 2024
Dacă vă simțiți capabila de muncă la 8 ore, aveți dreptul legal să faceți cerere de renunțare la pensia de gradul 3 și să va angajați cu normă întreagă.
`
Pensia de invaliditate gradul 3, este un drept exclusiv pentru peroanele care și-au pierdut parțial capacitatea de muncă și nu pot rezista la un loc de munca mai mult de 4 ore.
`
Cine poate rezista 8 ore la lucru, este considerat om ÎNSĂNĂTOȘIT, și se trece la suspendarea dreptul de a mai beneficia de pensie pe caz de boală.
`
Răspunsul este simplu: dacă sunteți bolnavă în gradul 3, puteți lucra 4 ore.
Dacă puteți lucra 8 ore, vi se suspendă gradul 3 de invaliditate.
Am zis ca as dori sa incerc, tocmai de aceea am intrebat ce am intrebat dar dvs mi-ati raspuns altceva. Ce ati raspuns dvs stiam si eu. Eu am intrebat altceva.
Nu merge cu încercatul la 8 ore, legea e dură și veți pierde gradul de încadrare în invaliditate.

Dacă vreți la 8 ore, mergeți la Comisia de expertiză, faceți cerere de renunțare la gradul de invaliditate, medicul expert vă scrie în decizie că ați renunțat benevol și apoi puteți căuta loc de muncă cu normă întreagă.

Dacă nu rezistați cu program întreg, și vreți din nou pensionarea, trebuie să o luați iar de la zero, cu nouă cerere de pensionare, un nou referat medical, alte documente medicale cu analize, investigații, bilete de ieșire din spital.

Nu vă poate garanta nimeni că noua cerere de încadrare în grad de invaliditate va fi admisă.
Vă puteți trezi cu surpriza să nu mai primiți nici măcar gradul 3 care îl aveți acum.

Pentru detalii suplimentare, mergeți și discutați cu medicul expert de la Comisia care va pensionat de boală.
De medicul expert depinde totul.
Dacă el (medicul) vă promite, că după încercarea dvs de a lucra 8 ore veți simți că nu rezistați din motive medicale, și el o să vă admită noua cerere de pensionare și încadreze iar în gradul 3, puteți risca.
`
Altă bază legală nu există.
De dvs depinde dacă doriți să vă asumați acest risc.
Buna ziua! Am pensie de invaliditate gradul 3....@? Cerut drept de munca 4 ore...problema Este că am HIV.....este nedetectabil acum dar nu știu ce trebuie sa fac sa fie bine eu as dori sa știu în ce domeniu am voie sa merg la munca 4 ore??? Asta e foarte important.. as avea voie să lucrez că și ospătăriță in continuare ..asta fac de 14 ani?? Sau nu am dreptul sa muncesc în Horeca?,,, fiindca sunt purtătoare de HIV???aștept răspunsul dumneavoastră vă rog din suflet.,, mulțumesc
Ultima modificare: Duminică, 7 Aprilie 2024
Nebuna123, utilizator
În România, testarea HIV la angajare este solicitată la angajare pentru următoarele domenii:
-industria farmaceutică,
- personalul din unităţile de coafură, frizerie, masaj, cosmetică (manichiură şi pedichiură),
- personalul sanitar elementar, personalul de îngrijire,
- personalul care îngrijeşte persoana cu handicap şi asistentul maternal,
- personalul sanitar superior şi mediu,
- personalul din transport rutier.
( HIV/SIDA și angajarea la un loc de muncă , [ link extern ] )
Ultima modificare: Duminică, 7 Aprilie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia de invaliditate darianna darianna Buna ziua .Am inteles ca in caz de cancer de col uterin am drept de pensie de invaliditate.As dori sa stiu daca pot depune dosarul pentru pensie de invalidate ... (vezi toată discuția)
Contract de munca ROXYBO ROXYBO Buna ziua, am o nelamurire legata de un angajat. La controlul anual la medicina muncii nu a primit avizul , a fost in concedii medicale apoi dupa 90 de zile a ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie de invaliditate mihaela.ion mihaela.ion Buna ziua, Eu am dosar de pensie de invaliditate grad 3 din 2013, având voie sa lucrez maxim 4 ore pe zi. In 2020 am solicitat sistarea plății ... (vezi toată discuția)