avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua, din motive de sanatate acute, timp de 2, 5 ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua, din motive de sanatate acute, timp de 2, 5 ani nu ...

Buna ziua, din motive de sanatate acute, timp de 2, 5 ani nu am putut pleca din casa, sau sta in picioare mai mult de 4 minute. Astfel am pierdut reinnoirea pensiei de handicap gr 2, si asigurarea medicala.
Asigurarea medicala am refacut-o pe 25 mai , buletinul l-am refacut pe 25 august si urmeaza sa imi refac pensia de handicap.
Am insa o problema critica, pe 08.09. 2025 am implinit 62 de ani si 4 luni, data de depunere a cererii de pensie pentru limita de varsta.
Mentionez ca nu am stagiul de cotizare complet, in loc de 33 de ani, dupa vechile calcule am 32 si 7 luni. Pana la legea lui Bolojan mi se considera vechime si perioada de 10 ani pensie de handicap, acum nu mai sunt sigura daca retroactiv se mai considera ceva.
De asemenea am cerere depusa pentru cont in portalul CP pentru a-mi studia actele de munca deja depuse de la dosarul de pensie de handicap.
Asta inseamna ca nu as avea toate actele deci nu se stie cand mi se calculeaza noile contributii, activitatea, tot.
Plus ca in general dureaza 6 luni pana mi se aproba pensia.
Doresc sa imi refac pensia de handicap pentru a avea un venit, si degeaba am intrebat la Casa de Pensii de unde nu am niciun raspuns, la INMRCM, nimeni nu a reusit sa ma lamureasca, daca eu pot sa imi refac pensia de handicap sau daca am facut prostia sa depun cererea de pensie pt limita de varsta, si mi-am anulat dreptul de a mai avea pensie de handicap. Traiesc din bani imprumutati, la limita, va rog sa imi spuneti concret ce se intampla ca sa nu cheltuiesc inutil pe taxiuri.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 10:12, 17 Septembrie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu există pensie de handicap. Deci, adunați-vă gândurile și lămuriți-vă ce anume doriți să rezolvați, sau sa obțineți.
Există pensie de boală/invaliditate, de urmaș, de bătrânețe..., dar NU există pensie de handicap.

Dacă ați împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă, NU o puteți cumula cu pensia de invaliditate.
Dar aveți suficienți ani lucrați ca să beneficiați de pensie la limită de vârstă.

NU ați făcut nici o prostie că ați depus cererea pentru pensie de bătrânețe, că altfel pierdeați luni/ani de pensie.
După împlinirea vârstei de pensie pentru limită de vârstă, LEGEA nu vă mai dă dreptul la pensie de invaliditate.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Septembrie 2025
Dapix, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie pentru o persoana cu handicap danapetrea danapetrea Buna ziua! As dori sa aflu daca e ceva de facut pentru a beneficia de pensie o persoana cu grad de handicap accentuat,cod handicap:6,cod boala:F20.0 care a ... (vezi toată discuția)
Pensionare definitivă persoane cu handicap iovagheorghe iovagheorghe Buna ziua,sunt pensionat medical gradul 2 de handicap pe care l-am dobândit în anul 1988. Am o vechime in munca de 21 de ani , varsta de 62 de ani, si am ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru limita de varsta sau pensie de invaliditate? carolinagherman carolinagherman Am o pensie de batranete ce este inferioara la 700lei . Medicul care ma urmareste mi-a atras atentia ca pot beneficia de pensie de invaliditate . ... (vezi toată discuția)