avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj cu CF ce nu corespunde realitatii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj cu CF ce nu corespunde realitatii

Buna ziua!
Am urmatoarea problema intr-un proces de iesire din indiviziune si partaj dupa decesul tatalui si sper sa ma puteti ajuta in gasirea unei solutii. Situatia pe scurt este urmatoarea:
- procesul de partaj a inceput in 2023 si au fost administrate probele
- sedinta de sentinta urmeaza peste vreo 2 luni
- mostenitori suntem eu ca fiu al autorului si 2 nepoti de frate
- casa a avut spre strada un gard din scanduri si este descrisa in CF ca avand un gard din lemn
- gardul spre strada a fost insa inlocuit cu unul din zidarie de beton (boltari) si caramizi; acest gard nou pare sa fie construit cu 10-20 cm peste terenul public (trotuar) dar nu exista nici masuratori si nici actualizare in CF
- pentru gardul nou (ilegal) nu exista nici un fel de documentatie si nu are autorizatie de constructie.
Presupun ca in aceasta situatie intreaga casa nu poate face obiectul unui partaj decat dupa actualizarea CF, intrucat in CF casa este descrisa ca avand un gard din lemn in timp ce in realitate are un gard din zidarie, complet diferit ca aspect si materiale de constructie fata de cel aratat in CF si construit fara autorizatie de constructie.
La dosarul de partaj se afla un extras de CF unde se mentioneaza vechiul gard, deci extrasul de CF nu corespunde realitatii.

In aceste conditii as dori retragerea casei din masa succesorala urmand sa facem partajul parcelelor fara probleme iar partajul casei sa se faca dupa corectarea CF, corectare care poate cere foarte mult timp (poate peste un an) si poate duce in cel mai defavorabil caz la demolarea gardului din zidarie (construit probabil peste hotar).
Este posibil sa obtin scoaterea casei din masa succesorala cu motivatia ca rezolvarea problemei poate dura mai mult de un an si poate avea urmari greu previzibile acum?
Partajul terenurilor cu CF corecta s-ar rezolva acum iar partajul casei mai tarziu (cand avem CF corectata), printr-o actiune separata separata (instanta sau notar)?
Sau vedeti aici alte solutii posibile?

Va multumesc anticipat si va doresc tuturor o zi buna!

- de impartit este o casa si mai multe terenuri
Cel mai recent răspuns: DPopa , utilizator 16:08, 18 Septembrie 2025
Dvs inteleg ca doriti dar partea adversa doreste sa scoata casa din masa succesorala in acest proces?
Situatia gardului nu este un motiv pentru a scoate casa din masa succesorala.
Acel gard face ca situatia terenului ( curtii ) sa fie neclara - daca e - , nu a casei . Instanta nu a cerut o expertiza topo pentru a determina loturile ? s-ar fi vazut diferentele de suprafata ( daca exista ) . Din ce inteleg , ati fi tare interesat sa lungiti situatia , dar , daca nu sunteti cu totii - succesorii - de acord , instanta va partaja tot ce s-a prins in actiune , atunci cand a fost deschisa . Extrasul de carte funciara , atunci cand l-ati depus ca proba , v-ati asumat ca e corect . Pe “ pare sa fie … “ , “ poate ca … “ , si “ probabil … “ , presupun ca veti fi de acord ca instanta nu are cum sa ia in considerare cererea dvs. …
Ultima modificare: Joi, 18 Septembrie 2025
CHKa, utilizator
Eu as dori - nu partea adversa - sa scot casa din partajul actual si asta din cauza ca gardul ilegal a fost construit de unul din nepoti (nu numai fara acordul meu, ci chiar impotriva sfatului meu de a consulta un expert in constructii).
Consider ca mare probabilitatea ca in lotul meu de mostenitor sa intre casa cu locul de casa si implicit imprejmuirea (deci gardul ilegal).
Atunci am o problema pentru a intra in legalitate si trebuie sa suport cheltuielile poate chiar ale unei demolari si constructia unui nou gard, cu autorizatie si toate cheltuielile noi aferente si asta pentru constructia ilegala facuta de nepot.
Iar in cazul in care vand casa stiind de problema gardului ilegal este probabil o inselaciune.
Cred ca terenul+gardul+casa sunt o unitate indivizibila si CF unde curtea este imprejmuita cu gard din lemn nu mai este actuala.
Inca nu s-a ajuns pana la expert topo.
Extrasul de carte funciara l-a scos si depus avocatul meu, dar presupun raspunderea este a mea. Am realizat problema abia mai tarziu.
Ulterior nepotul (de fapt o nepoata) a venit cu pretentii sa-i suport jumatate din cheltuielile pt gardul ilegal (in total vreo 14.000 lei, deci 50% = 7.000 lei)) in conditiile in care a primit de la tatal meu (recunoaste ea la interogatoriu) 23.400 RON inainte de a incepe constructia. Iar cand am atras nepoatei atentia (in scris) ca risca sa faca o greseala la constructia gardului si-i recomand sa aduca un expert pt constructii a prezentat actiunea ca pe un act de gratitudine fata de bunicul ei, care a crescut-o. Si de la mine nu cere nimic (dovada in mail, o am): "nu cer nimic de la tine, eu suport totul: materiale, meseriasi, etc."
Pe de alta parte, amandoi nepotii au afirmat de mai multe ori in scris - inclusiv la interogatoriu - ca eu m-am opus constructiei.
Si cazul se complica cu: constructia a fost realizata de nepoata in timp ce tata inca traia, in 2022.

Eu sunt convins ca gardul este construit partial pe teren public (vechiul gard era pe linia portii, gardul cel nou iese peste linia portii cu 10-15 cm).
Pot aduce un cadastrist care sa verifice gardul: ce se intampla daca eu dovedesc astfel ca gardul a depasit linia de hotar?
DPopa, utilizator
MYRA CIMPEAN a scris:

Situatia gardului nu este un motiv pentru a scoate casa din masa succesorala.

Ce pot face atunci pt a nu ajunge in situatia ca eu sa suport cheltuielile necesare pt legalizarea gardului in situatia ca in lotul meu de mostenire va fi casa + teren + gard?
Greseala a fost facuta de nepoata care a construit gardul ignorand sfatul meu de a consulta un expert in constructii (pot dovedi asta cu inscrisuri, a recunoscut si ea la interogatoriu).

Este poate o solutie cererea de suspendare a procesului pana vinovata aduce dovada legalizarii situatiei?
DPopa, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce inseamna act de buna vecinatate yulyus yulyus Am cumparat un teren intravilan prin contract de vanzare cumparare, am facut cadastru, avem intabulare si extras de carte funciara, am platit impozitul la ... (vezi toată discuția)
Anulare autorizatie de imprejmuire 25Maria23 25Maria23 Buna ziua, O casa a fost construita in 2002, iar cadastrul s-a facut in 2010. In 2012 a inceput un proces intre vecini prin care s-au modificat limitele ... (vezi toată discuția)
Problema delimitare hotar Rmy17 Rmy17 Buna ziua, am cumparat un teren cu o casa veche de vreo 60 de ani din chirpic.La cumparare vanzatorii mi-au prezentat cadastrul care arata terenul ca avand ... (vezi toată discuția)