Bună ziua,
Sunt căsătorită și în cazul decesului meu, la imobilul dobândit de mine de la mama mea, pe baza unui contract de întreținere- mama fiind decedata de 1 an - poate fi revendicat de sora mea sau moștenitorii ei ?
Contractul de intretinere poate fi prezumat ca fiind o donatie deghizata.
Prin urmare, înstrăinarea cu titlu oneros poate fi prezumată ca fiind donație daca ea are ca dobânditori pe descendenți, indiferent de grad, pe ascendenții privilegiați și pe soțul supraviețuitor.
Astfel, orice înstrăinare, dacă este efectuată către una dintre persoanele susmenționate și are în conținutul său rezerva uzufructului, a uzului sau a abitației, va fi prezumată ca fiind donație.
Același statut îl au acum și contractele prin care se înstrainează un bun în schimbul întreținerii ori al unei rente viagere , către descendenți, ascendenții privilegiați sau sotul supraviețuitor.
Prezumția legală este una relativă, ea operând numai „până la dovada contrară”. Prin urmare, este oricând posibil ca dobânditorul să facă proba faptului că actul încheiat a fost într-adevăr unul cu titlu oneros, de exemplu prin arătarea extrasului de cont care atestă efectuarea unui virament bancar constând în prețul plătit pentru achiziționarea bunului.
În același timp, legea prevede și posibilitatea ca, anterior, concomitent sau ulterior încheierii contractului prin care se înstrăinează respectivul bun, oricare dintre beneficiarii prezumției cuprinse în art. 1091 alin 4 NCC să poată „consimți” la înstrăinare.