Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Am o pensie de invaliditate din 2016 cu o perioada contributiva ...

Am o pensie de invaliditate din 2016 cu o perioada contributiva de 34 ani si 4 luni.si o reducere cu 1 an si 6 luni a vârstei de pensionare datorita anilor lucrati in grupa a 2_aConform vechii legi,ar trebui sa fie aceasta perioada considerata perioada asimilata ,se respecta conditiile acelei legi daca am o decizie cu reducerea anilor de pensie ? Pentru ca dupa noua lege ,daca nu am 35 ani contributivi nu se reduce nici varsta datorită grupei?
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 11:15, 12 Octombrie 2025
Daca este vorba despre o femeie precizati, luna si anul nasterii.,
Da.Femeie .Martie 1966

Carp Mircea a scris:

Daca este vorba despre o femeie precizati, luna si anul nasterii.,

Martie 1966 Februarie 2029 62/11 34/7
Anexa 5 a legii 360/2023 spune:
Pentru a mai beneficia de reducerea de la grupa la trecerea la limita de varsta pe legea 360/2023 treuie sa indepliniti conditia de stagiu complet contributiv de 34 ani si 7 luni..
Daca nu, limita de varsta la 62 ani si 11 luni.
Ultima modificare: Joi, 9 Octombrie 2025
Carp Mircea, utilizator
Din ce se compune acel stagiu de 34 ani și 4 luni ?
Conform deciziei de pensie de invaliditate din anul 2016,am un stagiu total de cotizare de 26 ani si 6 luni ,17 zile in Romania din care 18 ani si 8 luni ,18 zile condiții normale,6 ani si 3 luni ,29 zile in gr.2 de munca,1 an si 6 luni stagiu aferent grupei (mai putin decat iese din calcul,nu?) si 7 ani si 7 luni 16 zile in Italia.Daca am fost pensionata de invaliditate conform legii 263/2010 si am beneficiat de niste drepturi la reducerea varstei pt grupa acum le pierd cand voi trece la pensie de limita de vârstă.Iar perioada de pensie de invaliditate nu se considera pana la noua lege perioada asimilata daca era trecuta in vechea lege?

Carp Mircea a scris:

Din ce se compune acel stagiu de 34 ani și 4 luni ?

Ultima modificare: Vineri, 10 Octombrie 2025
Lilibucan, utilizator

Alte discuții în legătură

Art.56 din legea 360/2023,pentru cei care urmează sa deschidă ... goplanet goplanet Art.56 din legea 360/2023,pentru cei care urmează sa deschidă drepturile de pensie dupa 1 septembrie 2024 - cei 5 ani de stagiu peste cei 35 de stagiu ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! referitor la decizia de pensionare am primit decizia ... lupmarcel lupmarcel Bună ziua! Referitor la decizia de pensionare Am primit decizia privind acordarea pensiei anticipate, din care rezultă că la stagiu total de cotizare nu ... (vezi toată discuția)
dosar, perioada de contributivitate de 35 de ani, poate fi completată prin contract cu cnpp? ... Dan-Luca Dan-Luca Bună ziua! Aș dori să vă pun o întrebare legată de îndeplinirea condițiilor pentru depunerea dosarului de pensionare: Conform noii legi ... (vezi toată discuția)