avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Dosar, perioada de contributivitate de 35 de ani, ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Dosar, perioada de contributivitate de 35 de ani, poate fi completată prin contract cu CNPP? ...

Bună ziua!
Aș dori să vă pun o întrebare legată de îndeplinirea condițiilor pentru depunerea dosarului de pensionare:

Conform noii legi 360/2023, o perioadă de vechime cumpărată prin contract la CNPP mai folosește (acum) la completarea "stagiului de contributivitate de 35 de ani" precum o face stagiul de contributivitate izvorât dintr-un contract normal de muncă la un angajator - pentru a ieși la pensie la 58 de ani datorită a 15 ani lucrați în condiții de "grupă specială"?
Din ce am înțeles situația se numește "limită de vârstă cu reducerea vârstei" și se rezolva până acum prin cumpărarea de vechime .
-------------------
În câteva cuvinte, situația mea :
- am 15 ani de grupă specială.
- am 32 de ani si 3 luni de contributivitate (ani efectiv lucrați cu contract de muncă).
- am 58 de ani.
- am completat la Vitan zilele trecute un contract cu CNPP, pentru a plăti cei 2 ani si 9 luni lipsă la stagiul la contributivitate.

La ghișeu când am înregistrat contractul, doamna mi-a spus că banii nu se mai returnează în caz de respingere a dosarului ).

Vă mulțumesc!
Dan-Luca
Cel mai recent răspuns: GMD66 , utilizator 15:34, 21 Mai 2025
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Interpretarea mea:
Daca prin cumpararea vechimii in munca veti indeplini conditia de stragiu complet contributiv, atunci veti avea acces la pensia de limita de varsta cu reducerea varstei standard.
Mai exista o problema in discutie:
-Stagiul aferent = stagiu de cotizare contributiv.
Este interpretarea unei instante de judecata, dar s-a cerut interpretarea ICCJ, cat si exceptia de neconstitutionalitate a legii 360/2023.
Toate detaliile, aici:

[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 19 Mai 2025
Carp Mircea, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă află cineva ca ICCJ a formulat răspunsul la această chestiune vă rog să postați aici, sunt foarte interesată de subiect și de modul în care ne putem folosi de această decizie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizarea pe legea 263/2010 se regaseste la art.65, tabelul ... goplanet goplanet Penalizarea pe legea 263/2010 se regaseste la art.65, tabelul 2^1 AM STAGIUL DE COTIZARE CONTRIBUTIV (efectiv lucrat) de peste 35 ani. Pentru calculul ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, tatal meu are 33 de ani si 8 luni lucrati, din care ... Laurentiu19966 Laurentiu19966 Buna ziua, Tatal meu are 33 de ani si 8 luni lucrati, din care 17 in grupa 1, si 3 in grupa 2, si mai are 1 an si 4 luni armata, Este nascut pe data de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, conform anexei 5 din legea 263/2010 pot iesi la pensie ... tanasieflorina tanasieflorina Anexa 5 /art. 58 din legea 360/2023 Buna ziua, conform anexei 5 din legea 263/2010 pot iesi la pensie de limita de varsta in august 2026. In august 2024 am ... (vezi toată discuția)