Bună ziua!
Vă mulțumesc pentru răspunsul dumneavoastră și aș vrea să vă solicit din nou atenția cu două întrebări:
1)
Dacă se va motiva favorabil de către ICCJ speța de la Bistrița-Năsăud , pot să înțeleg că perioada aferentă de 6 luni la un an de grupă specială va deveni implicit "stagiu de cotizare contributiv" conform definiției din articolului 3 litera "r" și va contribui direct și la realizarea "stagiului complet de cotizare contributiv"?
(Ca exemplu, șase ani lipsă din necesarul de 35 la contributivitate vor fi acoperiți ca efect al acestei motivări de cei 6 ani aferenți a 12 ani de grupă specială?)
------
2)
Din definițiile de la articolul (3) găsesc următoarele motive pentru care cumpărarea de vechime (prin contract la CNPP) nu poate contribui la completarea "stagiului complet de cotizare contributiv" :
a) Un astfel de contract de asigurare socială cu definiția la articolul 3 litera "b" folosește (doar) pentru:
- pensie la limita de vârstă.
- fie pentru completarea stagiului de cotizare.
- fie în vederea completării venitului asigurat pentru acest tip de pensie.
Dar,
b) Singura modalitate din lege prin care se poate beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare este indicată în definiția stagiului complet de cotizare contributiv - articolul 3 litera"s" - și anume : "prin realizarea perioadei de timp din prezenta lege (art.47(3)) de stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare SAU a pensiei anticipate".
Și
c) Articolul 6 aliniatul (5) specifică: Perioada pentru care se încheie contractul de asigurare socială prevăzut la alin. (3) constituie (doar) stagiu de cotizare şi se valorifică pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă.
d) Completarea perioadei de contributivitate printr-un astfel de contract de asigurare pare a fi incompatibilă chiar prin definiția "stagiului de cotizare contributiv" (articolul 3, litera "r") care e : "perioada de timp pentru care asigurații cu contract de asigurare socială AU DATORAT ȘI PLĂTIT contribuții de asigurări sociale ".
Formularea "AU DATORAT ȘI PLĂTIT"nu găsesc la ce face referire, explicit prin exprimarea la timpul trecut ...
-------
-------
PS
Am văzut de curând o decizie de pensionare (de acum 5-6 ani, legea veche) în care o astfel de plată prin contract era menționată explicit și separat în tabel ca "stagiu necontributiv" pentru intervalul acoperit.
Am citit și recitit de multe ori definițiile, încerc să-mi limpezesc lucrurile fiind vorba despre o sumă destul de mare (pentru aproape 3 ani) și care în cazul în care nu își atinge scopul pentru ieșirea timpurie la pensie eu cred că s-ar putea să NU folosească nici măcar la mărirea punctelor, aruncând practic banii...
Am găsit linkul cu dosarul pe rol la ICCJ (sperând de-acum la o soluție pozitivă și cât mai rapidă):
[ link extern ]
Vă mulțumesc pentru răbdare!
Cu respect,
Dan