Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Am o pensie de invaliditate din 2016 cu o perioada contributiva ...

Am o pensie de invaliditate din 2016 cu o perioada contributiva de 34 ani si 4 luni.si o reducere cu 1 an si 6 luni a vârstei de pensionare datorita anilor lucrati in grupa a 2_aConform vechii legi,ar trebui sa fie aceasta perioada considerata perioada asimilata ,se respecta conditiile acelei legi daca am o decizie cu reducerea anilor de pensie ? Pentru ca dupa noua lege ,daca nu am 35 ani contributivi nu se reduce nici varsta datorită grupei?
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 11:15, 12 Octombrie 2025
Art. 15, alin.(2) din Constituția României prevede principiul neretroactivității legii: legea se aplică numai pentru viitor, cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile.

Lilibucan a scris:

Dar art.15 alin 2 din constituție nu ar ajuta la o contestație?

Da,stiu.Ce nu stiu e ,daca ma ajută cu ceva in cazul meu .Daca am deja o decizie cu o reducere a anilor de pensie conf unei legi atunci in vigoare acum la o noua decizie e legal sa mi anuleze acel drept?

Cornel Vasile a scris:

Art. 15, alin.(2) din Constituția României prevede principiul neretroactivității legii: legea se aplică numai pentru viitor, cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile.

Lilibucan a scris:

Dar art.15 alin 2 din constituție nu ar ajuta la o contestație?

Ultima modificare: Duminică, 12 Octombrie 2025
Lilibucan, utilizator
Sunt pensionari carora legislatia veche le-a impus realizarea unor stagii complet de cotizare de: 15 ani, 17 ani, 20 ani.
Tot pe legislatia veche calculul cuantumului pensiei acestora se raporta tot la acele stagii complete reduse.
La recalcularea pe legea 360/2023 calculul cuantumului acestor pensii s-a facut prin raportarea la stagiul complet de cotizare contributiv aferent V.P.R.- lui de 25 ani.
Sa si aplicam:
Un miner a realizat 60 de p;uncte in 20 ani care i sau impus de lege ai realiza.
Pe legea veche:
60:20x203=6.096 lei pensie.
Pe legea 360/2023:
60x81 = 4860 lei pensie.
O fi legal ?
Comentati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua! referitor la decizia de pensionare am primit decizia ... lupmarcel lupmarcel Bună ziua! Referitor la decizia de pensionare Am primit decizia privind acordarea pensiei anticipate, din care rezultă că la stagiu total de cotizare nu ... (vezi toată discuția)
Art.56 din legea 360/2023,pentru cei care urmează sa deschidă ... goplanet goplanet Art.56 din legea 360/2023,pentru cei care urmează sa deschidă drepturile de pensie dupa 1 septembrie 2024 - cei 5 ani de stagiu peste cei 35 de stagiu ... (vezi toată discuția)
dosar, perioada de contributivitate de 35 de ani, poate fi completată prin contract cu cnpp? ... Dan-Luca Dan-Luca Bună ziua! Aș dori să vă pun o întrebare legată de îndeplinirea condițiilor pentru depunerea dosarului de pensionare: Conform noii legi ... (vezi toată discuția)